Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio ministricu vanjskih poslova Australije Julie Isabel Bishop

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s ministricom vanjskih poslova Australije Julie Isabel Bishop, koja je u službenom posjetu Hrvatskoj. Riječ je o prvom posjetu jednog australskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj, koji, uz predstojeći državni posjet predsjednice Republike Australiji predstavlja ključnu prekretnicu u daljnjem jačanju partnerstva i suradnje dviju država.

U svjetlu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, sugovornici su istaknuli kako su bilateralni odnosi vrlo dobri, prijateljski i u uzlaznoj putanji, pri čemu istaknutu ulogu ima i hrvatska dijaspora u Australiji kao most suradnje između dviju zemlje. Iako je prisutna povećana trgovinska razmjena, istaknuta je potreba daljnjeg unaprjeđenja gospodarske suradnje kroz institucionalizaciju i formiranje mješovitih trgovačkih komora. Ujedno, naglašena je vrlo dobra suradnja niza hrvatskih i australskih sveučilišta i znanstvenih instituta.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o prioritetima australske vanjske politike, razvoju gospodarstva u Hrvatskoj i Australiji, stanju u jugoistočnoj Europi te o budućnosti Europe u svjetlu povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora