Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković odao počast žrtvama bleiburške tragedije i križnih putova

Bleiburg - Na Bleiburškom polju u Austriji održana je središnja komemoracija u povodu 72. obljetnice bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji za liturgijski dio Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Komemoracija je započela molitvom na groblju Unterloibach, odakle je procesija krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje posvećeno žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega je održana molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti.

Nakon liturgijskog dijela, komemoracija je nastavljena obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod Spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova. 

U svome obraćanju, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut članovima obitelji žrtava, istaknuvši "obvezu i odgovornost čuvanja istine i aktivnog suprotstavljanja svim oblicima totalitarne vladavine". 

- Bleiburg je simbol i metafora svih hrvatskih stradanja, ne samo u određenom razdoblju nakon II. svjetskog rata. On je podsjetnik i na sve zločine počinjene tijekom svih godina jugoslavenskog komunističkog totalitarnog režima. U prošlome stoljeću Hrvatska je pretrpjela tri rata. Gledajući u kontekstu žrtava, svi oni su bili pogubni i teški jer rat ne donosi nikome dobro. Čim se osvaja, gube životi, širi mržnja, ubija – to ne služi čovjeku na korist već je njegov moralni poraz. Danas kada imamo svoju državu, obaveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve koje su pale za nju. Ti zločini bili su jedna od najdublje zakopanih tajni, a oni koji su počinili te zločine nikada nisu bili izvedeni pred sud pravde. 

Ako se želimo odgovorno suočiti s prošlošću toga trebamo biti svjesni, to priznati i pokloniti se žrtvama. O svim zločinima počinjenim u totalitarnim i nedemokratskim režimima važno je govoriti i znanstveno ih istražiti.Time će se zasigurno pridonijeti jačanju naše svijesti o njima. Jer bez istine i sjećanja nema istinske pomirbe. A pomirba se može postići samo prihvaćanjem odgovornosti, traženjem oprosta i jačanjem moralne obnove društva, između ostaloga je kazao predsjednik Sabora u svome obraćanju na središnjoj komemoraciji bleiburške tragedije.

Središnjoj komemoraciji nazočili su i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te saborski zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović, kao i predstavnici udruga, vjerskog života i obitelji žrtava. Prije komemoracije, hrvatsko državno izaslanstvo položilo je vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Autor: Hina/Služba za medije