Petrov primio posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigermarka

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u ponedjeljak posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigermarka. Sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o ukupnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na proces integracije BiH u Europsku uniju. Kao najvažnije buduće političke procese u BiH posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigermark izdvojio je izmjenu izbornog zakona te nastavak procesa za stjecanje članstva u EU-u. Istaknuo je vrlo važnu ulogu Republike Hrvatske na europskom putu BiH te dodao kako RH kao članica Europske unije ima još uvijek vrlo svježa i značajna iskustva iz procesa pristupanja koja može ponuditi BiH. Osim toga, Hrvatska ima vrlo značajnu ulogu i u okviru održavanja sigurnosti i stabilnosti na području cijele regije, zaključio je Lars-Gunnar Wigermark. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov osvrnuo se na nedavni službeni posjet BiH te je još jednom ponovio kako Hrvatska daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Europskoj uniji u tehničkom i stručnom smislu. - Izmjene izbornog zakona, socijalne i gospodarske reforme te nastavak puta prema članstvu u EU-u sigurno će doprinijeti političkoj stabilnosti kako BiH tako i cijele regije, kazao je Petrov. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević osvrnuo se na negativan trend odlaska građana BiH, posebice mladih u inozemstvo zbog potrage za poslom i boljim ekonomskim uvjetima, što se vrlo negativno reflektira i na smanjenje populacije Hrvata. Sugovornici su reformu ekonomskog sustava također istaknuli kao važan aspekt ukupnog reformskog procesa BiH.

Autor: Služba za medije