Petrov i Lohela: Ojačati ulogu parlamenata u intenziviranju gospodarske suradnje Hrvatske i Finske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sastao se danas s predsjednicom Parlamenta Finske Mariom Lohelom koja boravi u službenome posjetu Hrvatskoj.

Tijekom sastanka razgovaralo se o političkoj i gospodarskoj suradnji i određenim izazovima u EU-u s kojima se suočavaju i Finska i Hrvatska te na tom području imaju zajedničke interese. Poseban naglasak stavljen je na međusobnu suradnju u području gospodarstva, posebice segmentu čistih tehnologija, gospodarenja otpadom, obnovljivih izvora energije, drvne industrije, turizma i drugih područja.

Predsjednik Sabora Petrov izrazio je zadovoljstvo da je tijekom ovoga sastanka nastala inicijativa s obje strane za daljnje jačanje gospodarske suradnje poput organiziranja zajedničkog sastanka finskih i hrvatskih gospodarstvenika, voditelja državnih tvrtki i članova izvršne vlasti tijekom kojega će se izmjenjivati iskustva u svrhu gospodarskog razvoja i investicija u navedena područja.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o finskim iskustvima u području obrazovne reforme koja se provodi kontinuirano svakih deset godina na svim razinama obrazovnoga sustava, s posebnim naglaskom na dodatnom profesionalnom usavršavanju nastavnika. Ustanovljena je mogućnost za suradnju između odbora finskoga i hrvatskoga parlamenta u području obrazovanja, zaštite okoliša i zakonodavne aktivnosti.

- Odnosi između Finske i Hrvatske već su dvadeset i pet godina dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, istaknuo je Petrov, ali i naglasio potrebu jačanja političkoga dijaloga između Hrvatske i Finske ne samo o bilateralnim, nego i o europskim temama od zajedničkoga interesa, poput politike EU-a vezane uz migracije, energetiku, poljoprivredu, digitalno tržište te budućnost Europske unije općenito.

Zahvalivši još jednom Finskoj na pomoći koju je pružila Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, Petrov je podsjetio da će Hrvatska po prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije nakon Finske u prvoj polovini 2020. godine te će razvijanje partnerskih odnosa Hrvatske i Finske i u tom kontekstu biti vrlo važno.

Maria Lohela, predsjednica finskoga parlamenta, izrazila je nadu da će se međusobna suradnja, a posebno suradnja dvaju parlamenata nakon ovoga posjeta još više intenzivirati.

– Naše dvije zemlje imaju mnogo sličnosti i zajedničke ciljeve unutar EU-a, a izazovne teme poput migracije, za male zemlje kao što su Hrvatska i Finska, izrazito su značajne, složila se Lohela.

Uz predsjednika Sabora sastanku su nazočili i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara te predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras.

Autor: Služba za medije