Petrov i Khasijev: suradnja Hrvatske i Azerbajdžana na području gospodarstva i energetike ima odličnu perspektivu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u četvrtak u nastupni posjet veleposlanika Azerbajdžana  u Hrvatskoj Kamila Khasijeva.

U razgovoru su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, a predsjednik Sabora Petrov i veleposlanik Khasijev suglasili su se kako su nedavni posjeti na najvišoj razini dali novi zamah razvoju suradnje na brojnim područjima, među ostalima, na području gospodarstva, transporta, energetike i turizma.

- Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana temelje se na međusobnom razumijevanju, obje zemlje su prošle težak put do stjecanja svoje samostalnosti, rekao je veleposlanik Khasijev. Nedavni posjet predsjednice Republike Hrvatske s brojnim gospodarskim izaslanstvom Azerbajdžanu, koji su tom prigodom sudjelovali i na gospodarskome forumu, otvorili su brojne mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa, ocijenio je veleposlanik Khasijev.

Predsjednik Sabora Petrov posebno se osvrnuo na velik potencijal suradnje na energetskom području, imajući u vidu i planiranu izgradnju LNG terminala na Krku. U tom kontekstu razgovaralo se i o povezivanju dviju regija - kaspijske i istočnoeuropske - izgradnjom plinovoda, ali i o aktivnostima Hrvatske i Azerbajdžana u realizaciji projekta Jadransko-jonskog plinovoda te inicijative „Tri mora“.

Suradnja dvaju parlamenata također je ocijenjena dobrom, a njezinom jačanju može doprinijeti i razmjena posjeta na parlamentarnoj razini u sljedećem razdoblju te čvršća suradnja parlamentarnih skupina prijateljstva koje su u Hrvatskome saboru u postupku formiranja. Govorilo se i o turističkoj suradnji, pri čemu je veleposlanik Khasijev naglasio kako bi pojednostavljivanje viznoga režima za državljane Azerbajdžana u Hrvatskoj te otvaranje veleposlanstva RH u Bakuu utjecalo i na povećanje broja dolazaka azerbajdžanskih turista u Hrvatsku.

Autor: Služba za medije