Leko zadovoljan razgovorima s čelnicima Bugarske

Sofija - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, na kraju trodnevnoga službenog posjeta Republici Bugarskoj, izrazio je zadovoljstvo razgovorima s bugarskim dužnosnicima. 

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u kojem su, osim Leke, bili zastupnici Ilija Filipović i Silvano Hrelja, održalo je bilateralne sastanke s predsjednicom Narodnoga sobranja Republike Bugarske Ceckom Cačevom, predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelijevom, predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovom, upraviteljem Oblasne uprave Plovdiv Rozalinom Petkovom, a danas su razgovarali i s članovima Odbora za vanjsku politiku Narodnoga sobranja. 

Leko se susreo i s predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatskih gospodarstvenika u Bugarskoj, a na kraju posjeta održao je predavanje studentima hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu Sv. Kliment Ohridski u Sofiji.

U razgovorima s bugarskim dužnosnicima istaknute su prijateljske i partnerske veze Hrvatske i Bugarske. Izražena je želja za jačom političkom suradnjom unutar Europske unije te za jačanjem gospodarske suradnje. S obje strane postoji interes u suradnji u energetici, poljoprivredi i turizmu. Dogovorena je jača suradnja parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i europske poslove te posjet članova parlamentarne skupine bugarsko-hrvatskoga prijateljstva Hrvatskomu saboru.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora