Leko: Treba osuditi zločine počinjene za bilo koju ideologiju

Tezno - Zločini koje su komunističke vlasti počinile na kraju Drugoga svjetskog rata okaljali su "pravednu borbu", a današnja Hrvatska osuđuje sve zločine počinjene uime bilo koje ideologije, rekli su predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović u Teznu kraj Maribora, na mjestu masovne grobnice snaga NDH i civila pobijenih u svibnju 1945.

- Prošlost se ne može promijeniti, ali zbog novih generacija treba osuditi zločine počinjene za bilo koju ideologiju, rekao je predsjednik Sabora Leko.

- Prošlost imamo kakvu imamo, nažalost, i na nju ne možemo utjecati, ne možemo je promijeniti, ali na budućnost i nas i novih generacija možemo i želimo utjecati na najbolji način. Hrvatska politika i hrvatska država već su osudile sve zločine počinjene uime bilo koje ideologije, rekao je. - Zato smo i danas ovdje da odamo pijetet žrtvama komunističkog terora, rekao je Leko.

Slovenski izvori procjenjuju da je u masovnoj grobnici, bivšem tenkovskom rovu, u šumi kraj Tezna bez suđenja pogubljeno od 15 do 20 tisuća vojnika i civila, većinom Hrvata. Prilikom gradnje autoceste u travnju 1999. pronađena je ta masovna grobnica i u dijelu rova dugačkome 70 metara pronađeni su ostatci 1179 žrtava koji su u srpnju te godine položeni u zajedničku kosturnicu na mariborskome gradskom groblju. (Hina)
 

Autor: Hina/Služba za medije