Leko: Tko pokušava negirati značaj antifašističkog pokreta, radi na štetu hrvatske demokratske države


Zagreb - Tko pokušava negirati značaj antifašističkog pokreta, radi na štetu hrvatske demokratske države, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na današnjoj svečanoj akademiji kojom je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježena 70. obljetnica pobjede nad fašizmom. 

- Svaki pokušaj negiranja vrijednosti antifašizma znači i negiranje europskih vrijednosti bez kojih Hrvatska ne bi bila ono što jest - moderna, europska i demokratska država, kazao je Leko. Istaknuo je i da je demokratska Hrvatska 90-ih godina u Domovinskome ratu pokazala da pripada krugu antifašističkih država i naroda, što smo potvrdili i ulaskom u EU. - Republika Hrvatska smogla je demokratske snage da preispita svoju političku prošlost, istaknuo je Leko.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u obraćanju je, među ostalim, rekao "kako oni koji ne razumiju hrvatsku povijest i ne shvaćaju ulogu Josipa Broza Tita prije 70 godina te ulogu hrvatskoga ratnog predsjednika Franje Tuđmana desetljećima kasnije, ne razumiju u kakvim se teškim situacijama nalaze državnici u tako teškim vremenima".

Na svečanoj akademiji održanoj u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Vlade i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske upozoreno je da i danas u Hrvatskoj i u Europi jačaju snage ksenofobije i netrpeljivosti prema drugima i drukčijima. 

Na svečanoj akademiji nazočili su predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministri u Vladi RH, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, saborski zastupnici, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, generali i admirali Oružanih snaga RH, preživjeli borci NOB-a, predstavnici HAZU-a, vjerskih zajednica te diplomatskoga zbora u RH. (Hina)
  
 
 

Autor: Hina/Služba za medije