Leko: Svetište u Ludbregu najčvršća veza između Crkve u Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora

Ludbreg - Više desetaka tisuća vjernika iz Hrvatske i inozemstva okupilo se u nedjelju na središnjem misnom slavlju u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, vrhuncu 10-dnevne manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje, a predvodeći misu u Zavjetnoj kapeli, porečko-pulski biskup Dražen Kulteša posebno je istaknuo važnost istine i očuvanja prirodnoga moralnog sustava.

Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbreg dovede i brojne osobe iz političkoga života Hrvatske, a pokrovitelj manifestacije i izgradnje Zavjetne kapelice i Svetišta je Hrvatski sabor, prema zavjetu iz 1739. godine. Na današnjem slavlju u Ludbregu nazočio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, a izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.

U pozdravnome govoru okupljenim hodočasnicima Leko je rekao da je ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove nezaobilazno mjesto molitve, okupljanja te promišljanja vjernika i građana. Svetište u Ludbregu najčvršća je veza dviju institucija, Crkve u Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora, kazao je. Obje te institucije, dodao je, vjekovima su brinule o interesima hrvatskoga naroda te ga u najboljoj vjeri štitile od raznih nedaća. Za Hrvatski sabor Ludbreg je mjesto moralne obveze i odgovornosti prema građanima, rekao je predsjednik Sabora.

Leko se u svom govoru kratko osvrnuo i na aktualnu političku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj. Podsjetio je da je prošle godine u Ludbregu poručio kako je Hrvatska, nažalost, podijeljena zemlja, a razlozi su i ekonomski i svjetonazorski. Smatra da su duh zajedništva i vjera u budućnost te optimizam i vedrina duha kojih je bilo prije dvadeset godina pomalo izgubljeni i pali u zaborav. Stoga je pozvao na suradnju i toleranciju te dijalog u društvu.

Predsjednik Sabora Leko u ludbreškom se svetištu dotaknuo i skorih parlamentarnih izbora kada će, kazao je, saborski zastupnici položiti račune prema građanima. Ustvrdio je da se svatko od njih mora nositi sa svojom savješću i odgovornošću, ali da odgovornost leži i na biračima koji će svojim glasovima odlučivati u kojem će smjeru Hrvatska ići dalje. Dodao je kako se sva pažnja treba usmjeriti daljnjem rješavanju gospodarskih i financijskih problema te učvršćivanju pozitivnih gospodarskih trendova. 

Leko je ocijenio da su upornošću i radom Vlade vidljivi rezultati na svladavanju krize, te ustvrdio da će rezultati uskoro biti bolji. Na kraju je pozvao na molitvu za zajednički angažman na obnovi zajedništva svih hrvatskih građana. Pozvao je i na posebnu brigu za potrebite u društvu te obnovu vrijednosti rada.
 

Autor: Hina/Služba za medije