Leko sudjeluje na gospodarskome forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Suzhou, Kina - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom u utorak je sudjelovao na Petome gospodarskome i trgovinskom forumu Kina - zemlje srednje i istočne Europe te na Četvrtome sastanku predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Napredak koji je postignut u suradnji Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (tzv. 1+16)  te promicanje daljnje suradnje čiji je cilj stvaranje sveobuhvatnoga strateškog partnerstva bile su osnovne teme Petoga gospodarskoga i trgovinskog foruma u Suzhou. Zemlje sudionice iz srednje i istočne Europe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija. 

Raspravljalo se o Srednjoročnom planu suradnje „1+16“,  dokumentu  kojim se nastoje uspostaviti smjernice i prioriteti za suradnju od 2015. do 2020. godine. U dokumentu je istaknuto kako će države članice Europske unije provoditi suradnju u skladu sa zakonodavstvom EU-a, propisima i politikama koje proizlaze iz članstva u EU-u, dok će se primjena Plana preispitivati na godišnjem sastanku šefova vlada. 

Održan je i Četvrti sastanak predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine na kojem se obratio i predsjednik  Leko. – Republika Hrvatska snažno podupire mehanizam suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe jer ovaj oblik suradnje smatramo i jednim od tri ključna stupa ukupnih hrvatsko-kineskih odnosa, kazao je Leko. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za projekte razvoja infrastrukture, širenje zračne, željezničke i morske komunikacije između Kine i Hrvatske te u tom smislu ocjenjuje pozitivnim novi projekt kinesko-europske kopneno-pomorske brze linije. Leko je izrazio zadovoljstvo prihvaćenim srednjoročnim planom te smjernicama, jer su oba dokumenta polazne točke za put prema naprijed, kazao je Leko. Jačanje gospodarske suradnje jedan je od glavnih ciljeva formata Kina+16, a na području energetike zajednički interes može se naći i između ove platforme i drugih regionalnih inicijativa, poput Baltičko-jadransko-crnomorske inicijative za suradnju koju je predložila predsjednica Republike Hrvatske, istaknuo je Leko. – Hrvatska se veseli domaćinstvu ministarskoga sastanka u turizmu Kina+16 2016. godine, s obzirom na to da je za Hrvatsku turizam važna niša u formatu za suradnju Kina + 16, istaknuo je Leko na kraju obraćanja. 

Leko će se u utorak navečer susresti i s hrvatskim gospodarstvenicima koji sudjeluju na poslovnome forumu, a za srijedu je predviđen sastanak predsjednika Sabora  s predsjednikom Vlade NR Kine Lijem Keqiangom. U četvrtak su u Pekingu  predviđeni susreti s predsjednikom NR Kine Xijem Jinpingom i s predsjedavajućim Svekineskoga narodnog kongresa NR Kine Zhangom Dejiangom, kao i s predstavnicima tvrtke Huawei i COSCO.
 

Autor: Služba za medije