Leko: SEECP se treba usmjeriti na zajedničke projekte

Tirana - Vrlo je važno to što se unutar Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) sada govori o provedbi zajedničkih projekata i to što su ove godine na sastanku njegove parlamentarne dimenzije jednako zastupljene sve zemlje, ocijenio je u subotu u Tirani, na rubu sjednice Parlamentarne skupštine SEECP-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. 

- Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi dobra je forma da zemlje jugoistoka Europe, djelujući međusobno i koordinirano, izgrađuju društva i države prema demokratskim standardima koji će im omogućiti priključenje Europskoj uniji i NATO-u, kazao je predsjednik Sabora istaknuvši kako "SEECP kao organizacija ima političke rezone, određene rezultate i napredak". 

On je posebice ukazao na to da su ove godine na drugoj sjednici Parlamentarne skupštine zastupljene sve zemlje, uključujući Kosovo koje je zastupljeno jednako kao i druge zemlje, što je vrijedan politički korak na jugoistoku Europe.

- U SEECP-u se sada govori o provođenju zajedničkih projekata koji će bolje integrirati jugoistok Europe i potaknuti suradnju s Europskom unijom, što se posebno odnosi na infrastrukturne i energetske projekte, a razvijaju se i drugi oblici gospodarske suradnje te suradnja u obrazovanju i kulturi, rekao je Leko. 

- Hrvatska je, ocijenio je, vrlo aktivna u davanju potpore zemljama SEECP-a i zastupanju njihovih interesa u Europskoj uniji te nudi svoja iskustva i materijalnu pomoć u smislu prijevoda pravne stečevine EU-a. Predsjednik Sabora ocijenio je kako je za ovu sjednicu važno i to da su se zemlje članice složile o tome da se napravi korak naprijed u institucionalnome jačanju SEECP-a i uspostavi glavnog Tajništva kao stalnog tijela. - Vezano uz njegovo sjedište, najbolje uvjete nudi Turska, rekao je predsjednik Sabora te dodao da ima i političkoga značenja u tome da SEECP bude svojevrsni most Turskoj prema Europskoj uniji.

Predsjednik Hrvatskoga sabora sastao se na rubu skupa s predsjednikom crnogorskoga parlamenta Rankom Krivokapićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, razmjeni iskustava i zajedničkom djelovanju u sklopu SEECP-a te Jadransko-jonske inicijative. Bilo je riječi i o napretku Crne Gore u pregovorima s Europskom unijom te mogućnostima njezina ulaska u članstvo NATO-a.

Druga sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održana u Tirani godišnji je sastanak predstavnika parlamentarne dimenzije ovoga regionalnog foruma koji, radi ostvarivanja i jačanja sveobuhvatne regionalne suradnje, okuplja 12 zemalja regije. Glavna tema zasjedanja bila je uloga parlamenata u integracijskim procesima. Zemlja domaćin Albanija završila je jednogodišnje predsjedanje forumom te je predsjedanje predala Bugarskoj.

Prva plenarna sjednica Parlamentarne skupštine SEECP-a održana je u svibnju 2014. u Bukureštu, a njezino konstituiranje nakon višegodišnje inicijative za jačanjem uloge parlamenata u sklopu foruma važan je korak u institucionalizaciji regionalne suradnje koji je, prema općoj ocjeni, trebao pridonijeti jačanju političke suradnje, ali i one u području infrastrukture, energetike, prometa, borbe protiv organiziranoga kriminala i terorizma.
 

Autor: Hina/Služba za medije