Leko razgovarao s predsjednikom poljskoga Senata Borusewiczem

Varšava – Drugoga dana službenoga posjeta Poljskoj predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Bogdanom Borusewiczem te je održao sastanak s predsjednicom parlamentarnoga Odbora za Europsku uniju Agnieszkom Pomaskom i potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku Marekom Krzakakom. 

Leko i Borusewicz složili su se o važnosti energetskoga i prometnoga povezivanja sjevera i juga Europske unije od Jadranskoga do Baltičkoga mora. Borusewicz je podržao želju Hrvatske da se jače uključi u rad Višegradske skupine (V4) ocijenivši da bi to ojačalo poziciju te skupine unutar EU-a. Izražena je želja da parlamenti redovito razmjenjuju stajališta dviju država o politici proširenja Unije, posebno kad je riječ o Jugoistočnoj Europi kao i o Istočnom partnerstvu. Dogovorena je daljnja suradnja dvaju parlamenata u pitanjima politika Europske unije i primjene načela supsidijarnosti.

Borusewicz je iznio stajalište Poljske o krizi u Ukrajini ocijenivši kako EU treba pokazati veće jedinstvo u rješavanju toga problema na načelima međunarodnoga prava te kombiniranjem politike dijaloga i sankcija. 

Na sastanku s čelnicima odbora za Europsku uniju i vanjske poslove poljskoga Sejma izaslanstvo Hrvatskoga sabora razmijenilo je iskustva o ulozi nacionalnih parlamenata u donošenju europskih zakona. Poljski parlamentarci prenijeli su svoja iskustva o korištenju sredstava europskih fondova te iznijeli stajališta o situaciji u Ukrajini. 

Predsjednik Sabora ocijenio je posjet Poljskoj vrlo uspješnim, osobito zbog prenošenja poljskoga iskustva djelovanja u Europskoj uniji. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora