Leko razgovarao s predsjednikom poljskoga Sejma Sikorskim

Varšava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji boravi u službenome posjetu Republici Poljskoj, razgovarao je s predsjednikom Sejma Radoslawom Sikorskim. 

Središnje teme bile su gospodarska suradnja Hrvatske i Poljske, energetska neovisnost Europe i kriza u Ukrajini. 

Sikorski je rekao kako bi Poljska ove godine trebala dovršiti izgradnju LNG terminala čime bi omogućila uvoz američkoga plina i tako ukinula monopol Rusije na cijenu toga energenta. Leko je istaknuo važnost projekta LNG-a na Krku te energetskoga povezivanja sjevera i juga Europe.

Leko i Sikorski izrazili su zabrinutost stanjem na istoku Ukrajine te ponovili kako je nužno poštivanje međunarodnoga prava i teritorijalnoga integriteta te države. Sikorski je istaknuo kako je riječ o geopolitičkom problemu o kojem Europska unija mora postići jedinstveno stajalište.

Kad je riječ o gospodarstvu, Leko je iskazao zanimanje za poljska iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Sikorski je istaknuo važnost sve većega broja poljskih turista koji godišnji odmor provode u Hrvatskoj. Ocijenjeno je da Hrvatsku i Poljsku povezuje staro prijateljstvo, slična povijest i kultura, a danas i činjenica da su obje zemlje vanjska granica Europske unije. 

Leko je u Varšavi položio i vijenac na Grob nezanog vojnika, a u srijedu će se sastati s predsjednikom poljskoga Senata Bogdanom Borusewiczem kao i s predsjednicima parlamentarnih odbora za Europsku uniju i vanjske poslove. U izaslanstvu su Hrvatskoga sabora i zastupnici Ivo Jelušić, Zvonko Milas i Damir Tomić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora