Leko primio u oproštajni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Kennetha Mertena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je danas u oproštajni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Kennetha Mertena. U razgovoru su potvrđeni odlični odnosi dviju zemalja koji su ocijenjeni prijateljskima i partnerskima.

Predsjednik Leko zahvalio je veleposlaniku Mertenu na doprinosu u izgradnji odnosa SAD-a i Hrvatske, istaknuvši kako je Hrvatskoj iznimno važno i dalje razvijati partnerske odnose sa SAD-om te imati njihovu podršku u važnim strateškim vanjskopolitičkim aktivnostima kao što je  rješavanje pitanja statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini i općenito nastaviti zajednički surađivati u pronalaženju sveobuhvatnog rješenja situacije ne samo u BiH već i na cijelom području Jugoistočne Europe. 

Veleposlanik Merten je naglasio kako Hrvatska ima vrlo važnu ulogu u procesima u Jugoistočnoj Europi posebice od kada je postala punopravna članica Europske unije. 

– Hrvatska u strateškom pogledu ima veliku priliku postati važan čimbenik u energetskom sektoru ne samo za Srednju Europu nego i šire susjedstvo izgradnjom LNG terminala, rekao je Merten. Izrazio je zadovoljstvo što je i američka tvrtka uključena u pregovore o istraživanju nafte i plina u Jadranu. 

Tijekom sastanka razgovaralo se i o postignutom sporazumu s Iranom o nuklearnom programu te o aktualnom problemu arbitražnoga postupka između Hrvatske i Slovenije.
 

Autor: Služba za medije