Leko primio glavnoga tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u četvrtak s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

Tijekom susreta Stoltenberg je potvrdio da je Hrvatska vjerodostojan član Saveza koji sudjeluje ne samo u zajedničkoj obrani već i u mirovnim misijama, prije svega u Afganistanu i Kosovu. Stoltenberg je iznio i svoje predviđanje da će Crna Gora na sljedećem sastanku na vrhu u prosincu dobiti pozivnicu za članstvo te je ukratko izvijestio i o statusu drugih zemalja jugoistočne Europe u vezi s približavanjem Sjevernoatlantskom savezu. 

Leko je izrazio čvrstu potporu Hrvatske svim zemljama jugoistočne Europe u približavanju NATO-u, naglasivši kako je to u hrvatskom interesu, ponajprije kada je riječ o Bosni i Hercegovini. – Republika Hrvatska im je u tome spremna pružiti potrebnu pomoć, rekao je Leko.

Predsjednik Sabora također je iznio zabrinutost trenutačnom situacijom na istoku Ukrajine, na Bliskom istoku te općenito na Mediteranu. Sugovornici su zaključno ocijenili da se u regiji jugoistočne Europe u sigurnosnom smislu vidi velik napredak te da će ulazak i ostalih država jugoistočne Europe ubrzati te pozitivne procese. 

Autor: Ured predsjednika Sabora