Leko i Dačić zauzeli se za rješavanje otvorenih pitanja i jaču suradnju Hrvatske i Srbije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je prvoga potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića koji boravi u službenome posjetu Hrvatskoj. Obostrano je iskazana želja za rješavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem suradnje. 

Leko je pozdravio intenziviranje bilateralnih odnosa koje su obilježili posjet ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Beogradu, dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsjednice RH i današnji posjet potpredsjednika Vlade Srbije Dačića. Najavio je da će se ti kontakti nastaviti njegovim posjetom Srbiji ovoga proljeća. 

Leko je istaknuo kako otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima te da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskome putu. Očekuje da dvije vlade riješe otvorena pitanja, najprije problem nestalih, slučaj Veljka Marića te položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Dačić je izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja te istaknuo da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom. Rekao je da su državni tajnici Ministarstava vanjskih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tijela koja rade na rješavanju spornih pitanja – nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskoga kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32 tisuće hrvatskih Srba koji u Srbiji još uvijek imaju status izbjeglica, pitanja njihovih mirovina, povrata imovine i stanarskih prava.

Dačić je izrazio uvjerenje da će se slučaj Veljka Marića riješiti na obostrano zadovoljstvo. Kad je riječ o granici na Dunavu, ponovio je stajalište da je Srbija za graničnu crtu po sredini rijeke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom.

Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače gospodarske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskome istoku. Sastanku je prisustvovao i predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora