Leko, Čičak i Matić položili vijence za žrtve totalitarnih režima

Zagreb - U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik Predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika na Dotršćini te u Gračanima.

- Zločini i strašne posljedice triju totalitarnih ideologija 20. stoljeća na cijelom europskom prostoru poziv su na odgovornost i sjećanje te dostojanstven i nepristran odnos prema žrtvama tih ideologija, rekao je Leko u Gračanima, pred spomen-obilježjem u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog zločina u svibnju 1945.

Podsjetio je da je Europski parlament 2009. donio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu koja, kako kaže, upozorava na savjest kako bismo iz prošlosti shvatili da Europu možemo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja.

Istaknuo je kako je važno da se o žrtvama govori bez ideologije i naknadnog suđenja te da se utvrde i dosljedno sagledaju povijesne činjenice, kako bi se onemogućila svaka buduća manipulacija žrtvama.

Vijence su na Dotršćini i u Gračanima položili i izaslanici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Hrvatskoga helsinškog odbora, četvrti Podsljeme te nekoliko veleposlanstava. (Hina)
 

Autor: Hina