Konferencija IDDE: Predstavljene tehnološke inovacije u vojne i civilne svrhe

Zagreb - U organizaciji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Hrvatske 19. i 20. listopada na Hrvatskom vojnom učilištu "dr. Franjo Tuđman" održava se međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom "Innovation-Driven Defence Enterprising"

Na otvaranju konferencije, 19. listopada, okupljenim predstavnicima akademske i znanstvene zajednice obratio se voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Uvodno obraćanje održali su i zamjenica ministra obrane Republike Hrvatske Višnja Tafra te predsjedatelj Organizacije za znanost i tehnologiju NATO-a (NATO STO) Albert Husniaux. 

U svojim uvodnim obraćanjima istaknuli su važnost jačanja suradnje i partnerstva radi osiguravanja mira i stabilnosti te važnost tehnoloških i znanstvenih inovacija u kontekstu neprestane potrebe za jačanjem obrambenih kapaciteta u suvremenim uvjetima istodobnog smanjivanja sredstava i stalnog porasta sigurnosnih izazova. Posebno je istaknuta važnost primjene tehnoloških inovacija i znanja iz područja vojne tehnologije u svrhu kasnije upotrebe u civilne svrhe. 

Tijekom dvodnevne konferencije nazočnima će se predstaviti najznačajnija istraživanja i inovacije hrvatske i europske znanstvene zajednice iz područja naprednih materijala i njihove upotrebe u senzorici i detekciji, robotike i informatičke tehnologije te njihova upotreba u vojne svrhe.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a