Izjava predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na plenarnoj sjednici u četvrtak, 30. studenoga 2017. godine

Poštovane zastupnice i zastupnici,

jučer, u srijedu, 29. studenoga održana je sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Nakon jučerašnje rasprave, klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva.

Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude.

Dopustite mi da uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskrenu sućut njegovoj obitelji.

Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je  Hrvatska imala prema Bosni i Hercegovini u priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini.

Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u  Bosni i Hercegovini, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju Bosne i Hercegovine.

S tim u svezi, Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Klubovi zastupnika složili su se i da će nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu  Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji.

Također, Hrvatski sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

U novonastalim okolnostima, Klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i  odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske.

U tom smislu, Klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru.

Zahvaljujem.