Hrvatski sabor odao počast žrtvama holokausta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov i izaslanstvo saborskih zastupnika položili su vijenac u petak, u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, kod skulpture „Mojsije“ na Gradskom groblju Mirogoju.

Tim povodom Hrvatski sabor započeo je sjednicu minutom šutnje, a predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je "kako ne smijemo dopustiti da se išta slično ikada više ponovi u bilo kojem dijelu svijeta".

- Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta izaziva najdublje i najplemenitije osjećaje u svih ljudi dobrih namjera, u nama koji želimo da imena tih žrtava ostanu trajno zapisana, da se njihova patnja uvijek priznaje, vrednuje i pamti kako bismo iz vlastitih srca iskorijenili zlo koje može uzrokovati takve strašne tragedije, rekao je Petrov.

- Danas kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, kazao je Petrov, bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera. Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija te da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka, dodao je. - Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u vlastitom biću, naglasio je predsjednik Sabora Petrov te zaključio kako je dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno radi sprječavanja čina genocida u budućnosti i njegovanja kulture mira.

Autor: Hina/Služba za medije