Državni vrh nazočio na središnjoj proslavi 20. obljetnice „Oluje“ u Kninu

Knin - Središnja proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održala se u nazočnosti državnog vrha u srijedu u prijepodnevnim satima na kninskoj tvrđavi podizanjem hrvatske državne zastave i otkrivanjem spomenika prvomu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. 

Pročitana je povjesnica o organiziranju i ciljevima "Oluje" te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u toj akciji, u kojoj je početkom kolovoza 1995. oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Spomenik prvomu hrvatskom predsjedniku Tuđmanu postavljen je na najvišem dijelu kninske tvrđave u neposrednoj blizini jarbola na kojem je podignuta hrvatska državna zastava, na mjestu gdje je prije 20 godina, podizanjem hrvatske državne zastave, označen završetak Oluje, a Tuđman je tom prigodom rekao: "Imamo Hrvatsku!" Ta njegova poruka upisana je u postolje njegova spomenika na kninskoj tvrđavi. Spomenik su otkrili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i sin prvoga hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman. 

Hrvatsku su državnu zastavu na kninskoj tvrđavi podignuli bivši pripadnici 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) Jasmin Hadžić, Mario Bilač i Edvard Baltić. Hadžić se, prije 20 godina, nakon završetka Oluje popeo na jarbol na kninskoj tvrđavi i skinuo zastavu tzv. Republike Srpske Krajine. Podizanju hrvatske državne zastave i otkrivanju spomenika prvomu hrvatskom predsjedniku prethodilo je otkrivanje muzeja Oluja 95. 

U jutarnjim satima upriličena je tradicionalna budnica kninskim ulicama, a ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95 na Trgu Ante Starčevića vijence su položili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Nakon svečanosti na kninskoj trđavi uslijedio je mimohod visokih državnih i vojnih uzvanika predvođen svečanim postrojem OS RH, MUP-a, povijesnih postrojbi do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta u kojoj je služena svečana sveta misa za domovinu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. (Hina)
 

Autor: Hina