Čelnici parlamenata EU-a raspravljali o humanitarnoj krizi u Sredozemlju

Rim - Minutom šutnje za afričke izbjeglice koje su u nedjelju poginule u brodolomu kod otoka Lampeduse počela je Konferencija predsjednika parlamenata Europske unije, kojoj je ove godine domaćin talijanski parlament. Na konferenciji sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Predsjednica Zastupničkoga doma Parlamenta Italije Laura Boldrini predložila je Deklaraciju o jačanju operacija spašavanja na Sredozemlju o kojoj će raspravljati čelnici europskih parlamenata. U predloženoj Deklaraciji ističe se da je slijed tragedija u Sredozemlju stvorio pravu humanitarnu krizu na koju bi Europa trebala odgovoriti pojačanim angažmanom u spašavanju života na moru sredstvima, financijskim resursima i proširivanjem područja djelovanja. Stoga se predlaže razmatranje mogućih izmjena zakona vezanih za spašavanje na moru kojima bi se proširila mjerodavnost Frontexa - Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU-a.

Tijekom dvodnevnoga zasjedanja predsjednici parlamenata Europske unije održat će četiri tematske sjednice. Sjednica s temom „Europa iznad krize: novi putovi razvoja“ posvećena je izlasku iz šestogodišnje gospodarske krize. Druga sjednica „Kontinet temeljnih prava: Europa slobode, solidarnosti i sigurnosti“ fokusirat će se na sigurnosne izazove na vanjskim granicama Europske unije. Na trećoj sjednici raspravljat će se o ulozi parlamenata u pregovorima o međunarodnim sporazumima, u prvom redu o TTIP-u o kojem pregovaraju EU i SAD, dok će četvrta tematska sjednica biti posvećena važnosti jačanja političkoga dijaloga. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prije početka konferencije sastao se s predsjednikom Zastupničkoga doma Parlamenta Irske Seanom Barrettom. On je Leku upoznao s mišljenjem irskoga parlamenta o potrebi jasna definiranja uloga nacionalnih parlamenata i Europskoga parlamenta tako da se osigura ravnoteža ovlasti, posebice u tome da nacionalni paramenti nadziru nacionalne vlade, ali i da sudjeluju u kreiranju europskih politika. Barrett je ocijenio kako se Europska unija nalazi u prijelomnome trenutku te je izrazio zabrinutost mogućnošću da jedna velika članica kao što je Velika Britanija napusti Uniju.

Leko je rekao da irski prijedlog pada na plodno tlo u Hrvatskome saboru. Dodao je kako je sudjelovanje nacionalnih parlamenata u ranom kreiranju europskih politika važno za vjerodostojnost Europske unije i nacionalnih parlamenata.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora