Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2017.

lgs.jpg
foto: Tomislav Bušljeta

Poštovani sudionici Domovinskog rata – dragi branitelji, poštovani časnici i vojnici Hrvatske vojske i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče i članovi hrvatske Vlade, poštovani zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovani vojni, vjerski i diplomatski uzvanici, dame i gospodo, dragi prijatelji,

velika mi je čast što vas mogu pozdraviti uime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.

Svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima čestitam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, a braniteljima – njihov dan – Dan hrvatskih branitelja.

Danas je dan radosti, slavlja i ponosa. Danas hrvatski narod slavi pobjednički uspjeh svoje vojske i policije i njihovu veličanstvenu pobjedu za našu državu, našu slobodu i demokraciju. Danas se prisjećamo trenutka od prije 22 godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman podigao na ovom istom mjestu hrvatsku zastavu i time na simbolički način označio „završetak uspostave slobodne i nezavisne Hrvatske za buduća stoljeća“. Bio je to dan od povijesne važnosti i za pamćenje. Dan kada je Hrvatskoj ponovo vraćen osmijeh na lice. 

Prije 27 godina, mlada hrvatska demokracija koja je tek započela svoj put odmah je u začetku bila na velikoj kušnji – napadnuta i ugrožena veliko-srpskom agresijom od koje se trebala obraniti. Hrvatska je bila okupirana, ponižena i napaćena, a Knin – taj simbol hrvatske državnosti, hrvatski kraljevski grad – postao je odjednom simbol pobune protiv Hrvatske. Zato je hrvatsko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom imalo povijesnu odgovornost prema svojem narodu znajući da se novoutemeljena država ne smije dovesti u pitanje, da ju se mora osloboditi i vratiti joj teritorijalnu cjelovitost. Nakon svih pokušaja pregovora i mirnog raspleta, postalo je jasno da vojno rješenje nema alternativu.

Nakon nekoliko prethodno uspješno provedenih vojnih akcija kojima je oslobođen dio okupiranih područja, došlo je vrijeme da se zauvijek slomi velikosrpski projekt. Bljesak hrvatske vojske nad zapadnom Slavonijom u dva dana izbrisao je s tog dijela hrvatskog teritorija agresorsku vojsku. Kao i u prirodi, taj je bljesak najavio oluju – kratak, ali snažan i moćan vjetar kojem nitko i ništa ne može stati na put. Bila je to odlučujuća bitka hrvatske vojske i policije, koja je hrvatskom narodu u samo 4 dana donijela mir i slobodu.

lgs2.jpg
foto: Hina/Mario Strmotić

Oluja je ponovo spojila sjever i jug Domovine u cjeloviti državni prostor i potvrdila oslobodilački karakter Domovinskog rata, njegovu legitimnost u obrani svojeg naroda, države i njezina nacionalnog identiteta.

Mudrošću i razboritošću hrvatskog vodstva na čelu s predsjednikom Tuđmanom preostalo područje – hrvatsko Podunavlje s Vukovarom uspješno je mirnim putem reintegrirano u političko-teritorijalni sastav Hrvatske 1998. godine. Time je uspostavljena cjelovitost Hrvatske u međunarodno priznatim granicama i završio Domovinski rat. 

Olujnom pobjedom prije 22 godine Hrvatska je dokazala svima da ima oružanu silu. Hrvatski branitelji su istinski domoljubi koji su nesebično davali sebe za svoj narod i Domovinu. I zato neka je vječna slava, ali i naše najdublje poštovanje i zahvalnost, svim hrvatskim junacima koji su svoje živote dali za Domovinu. Ali naše suosjećanje trebamo iskazati i svim stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima. 

Domovinski rat temelj je postojanja suvremene hrvatske države, na kojem moramo graditi našu povijest, sadašnjost i budućnost. I stoga je naša trajna obaveza brinuti kao društvo i učiniti sve da zaštitimo prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Dame i gospodo,

Hrvatska je danas slobodna demokratska zemlja – međutim svjesna svoje odgovornosti da mora kontinuirano voditi brigu o zaštiti vlastitih građana, njihove sigurnosti, svojeg teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka – i u konačnici svoje opstojnosti. 

Danas, kada živimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima gdje se pojavljuju nove sigurnosne prijetnje i izazovi, svjesni smo više nego ikada da slobodu ne možemo uzeti kao nešto samo po sebi razumljivo. I stoga je naša dužnost i obaveza da uspostavimo sustav domovinske sigurnosti, koji će biti strateški usredotočen na sve ugroze s kojima se naša država može suočiti u budućnosti. Osim stalnog jačanja državnih institucija i pravnog okvira, neophodno je među hrvatskim ljudima razvijati i osjećaj međusobnog uvažavanja i solidarnosti.

lgs3.jpg
foto: Hina/Miroslav Lelas

Hrvatska iz Domovinskog rata već ima iskustvo zajedničkog djelovanja i nacionalnog jedinstva koja su nas dovela do pobjede. Stoga, bez obzira na razlike koje postoje među nama – na naše različite svjetonazore, politička opredjeljenja i osobna nasljeđa – Hrvatska je naša zajednička i jedina domovina. Domovina – na koju moramo biti ponosni i koju zajedno moramo graditi i unapređivati.

Za kraj, dopustite mi prisjetiti se riječi predsjednika Tuđmana: „Znamo da treba odbaciti sve ono što nas dijeli, sve negativno, a prihvatiti iz svih sastavnica hrvatske povijesti i hrvatskog života ono što je pozitivno, što može pridonijeti nezavisnosti i slobodi Domovine, sreći i blagostanju hrvatskih ljudi. I stoga za budućnost – svoju osobnu, svog zvanja i svog naroda, svi na svoj način snosimo dio odgovornosti.“ 

Zahvaljujem.