Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja blagdana Ramazanskog bajrama, Islamski centar Zagreb, 25. lipnja 2017.

Jandrokovic_Dan_drzavnosti (2).jpgPoštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Vlade, poštovani muftija dr. Aziz ef. Hasanović, poštovani uzvanici, dragi prijatelji,

dopustite mi odmah na početku uputiti u ime Hrvatskoga sabora i u svoje ime iskrenu čestitku svim vjernicima islamske vjere u Republici Hrvatskoj u povodu najvećeg muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama.

Ramazan je za sve istinske vjernike vrijeme promišljanja i molitve, ljubavi, milosrđa, pomaganja onima kojima je to potrebno, povezivanja sa svojom obitelji i zajednicom. Ali i vrijeme koje nas sve zajedno uči da budemo zahvalni na blagodatima koje imamo i vrijednostima zajedničkog života. Vrijeme koje nas potiče da činimo dobra djela, njegujemo međusobno povjerenje, zajedništvo, toleranciju i solidarnost.

Drago mi je da danas u ovom ozračju mogu sudjelovati na proslavi blagdana Ramazanskog bajrama te sa prijateljima islamske vjeroispovijesti podijeliti radost na njihov najvažniji islamski blagdan. Stoga, zahvaljujem muftiji Aziz efendiji Hasanoviću i Mešihatu islamske zajednice u Hrvatskoj na pozivu.

Ali, danas svi zajedno ovdje slavimo i Dan državnosti Republike Hrvatske – dan kada je Hrvatski sabor donio dvije povijesne odluke o suverenosti i samostalnosti, kojima je započeo put prema današnjoj slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Na tom putu sudjelovala je i Islamska zajednica, kojoj se zahvaljujem na otvorenosti prema Hrvatskoj i sveukupnom doprinosu izgradnji boljeg hrvatskog društva.

Jandrokovic_Dan_drzavnosti (7).jpgIslamska zajednica u Hrvatskoj ima dugu povijest. Prošle godine obilježili smo stotu obljetnicu usvajanja u Hrvatskome saboru Zakona o priznanju islamske vjeroispovijesti. Time se islamska vjeroispovijest „učvrstila među zakonom priznate vjeroispovijesti“, nakon čega su Hrvatska i Austrija ostale do danas jedine europske zemlje koje imaju najuređenije odnose s Islamskom zajednicom.

Hrvatska i Islamska zajednica u Hrvatskoj imaju potpisane ugovore kojima je definiran njezin status i prava. A posebno ističem da je Islamska zajednica potpuno integrirana u hrvatsko društvo. I to je prednost i Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske kao zemlje koja promiče univerzalna načela demokracije i ljudskih prava u duhu dijaloga i otvorenosti.

Danas, kada smo svjesni promjena koje pogađaju muslimanski svijet, upravo hrvatski model zajedničkog života islama i hrvatskog demokratskog društva treba biti jedan od provedivih modela u zemljama u kojima postoje brojne nesnošljivosti. Upravo na ovom modelu mogu se riješiti muslimanska pitanja u mnogim zemljama u kojima su muslimani u manjini. I stoga možemo biti ponosni na sve što smo zajedno izgradili i postigli u proteklih sto godina. I to trebamo nastaviti graditi i u budućnosti.

Bajram šerif mubarek olsun!