Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja 26 godina Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Zagreb, 29. svibnja 2017.

Jandrokovic_Dan_OSRH_300.jpg

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre obrane, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga, poštovani zapovjedniče Hrvatske kopnene vojske, poštovani pripadnici Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske, uvaženi gosti, dame i gospodo.

Prije svega dopustite mi da, uime svih zastupnika u Hrvatskome saboru i u svoje ime, svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitam njihov dan – Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske.

Jučerašnjim danom obilježili smo 26. obljetnicu svečane smotre Zbora narodne garde kada su hrvatskim građanima predstavljene prve brigade. Tim simboličnim činom označeno je povijesno osnivanje hrvatskih Oružanih snaga. 

Poučen povijesnom spoznajom da nijedan narod nije izborio slobodu i nezavisnost bez vlastitih oružanih snaga, tom prigodom prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman rekao je: 

„Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu jer ima onih, koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija. Imat ćemo onoliko koliko je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda“.

Ova misao, kao i mnoge druge misli dr. Tuđmana, pokazuje koliko je prvi hrvatski predsjednik duboko i vizionarski promišljao Hrvatsku, obnovu hrvatske državnosti i njezino mjesto u modernome svijetu.

Jandrokovic_Dan_OSRH__300.jpgSutra, 30. svibnja, obilježavamo još jedan važan događaj – 27 godina od konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Obilježavamo dan kada je započeo put promjena u hrvatskom društvu s ciljem izgradnje današnje, moderne i demokratske Hrvatske.

Na žalost, mlada hrvatska demokracija odmah je u svom začetku bila na velikoj kušnji, napadnuta i ugrožena velikosrpskom agresijom. U njezinu obranu stali su tada složno svi hrvatski ljudi, a za današnju slobodu i mir 15 000 civila i branitelja dalo je svoje živote.

Obilježavajući ovu veliku obljetnicu danas, ali i u budućnosti, kontinuirano moramo čuvati spomen na sve naše branitelje i domoljube koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata te im odati najdublje poštovanje i zahvalnost. Naša je obveza i odgovornost čuvati vrijednosti Domovinskog rata, njegovati ih i prenositi na mlađe naraštaje.

U Domovinskom ratu obranjena je neovisna i demokratska Hrvatska i stoga on mora biti najčvršći temelj na kojem treba graditi budućnost Hrvatske.

Hrvatske Oružane snage stvorene su u Domovinskom ratu, a izgrađivane i razvijane u miru prema novim mirnodopskim zahtjevima i standardima. Oružane snage danas su suvremena, profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana kako bi mogla ispuniti u svakom trenutku svoju ustavnu zadaću te biti pripravna odgovoriti novim sigurnosnim prijetnjama i izazovima.

Jandrokovic_Dan_OSRH300.jpgKada je u pitanju sigurnost, danas smo svjesni više nego ikad da ni jedna zemlja više ne može braniti i štititi svoju opstojnost i sigurnost samo na vlastitim granicama već u partnerskim odnosima s drugim zemljama, sprječavajući ugroze na njihovom izvorištu. Stoga je bila razumljiva odluka da hrvatska vojska sudjeluje u misiji ISAF-a u Afganistanu, ali i odluke da Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a i UN-a, značajno pridonese svjetskom miru i sigurnosti sudjelujući u nizu drugih misija i operacija diljem svijeta dijeleći svoje znanje, stručnost i sposobnost.

A odluke o tome mogu li Oružane snage prijeći granice Hrvatske i djelovati izvan njih Hrvatski sabor donosi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika. Upravo odluke o slanju naših vojnika u misije u druge zemlje, koje zahtijevaju visok stupanj političke suglasnosti, među rijetkim su odlukama Hrvatskoga sabora, koje uživaju potporu gotovo svih zastupnika – i vladajućih i opozicijskih.

Odnos prema Oružanim snagama pokazuje da u Hrvatskoj ipak postoje teme i institucije oko kojih postoji iznadstranačko suglasje.

I za kraj želio bih naglasiti da me raduje da su odlike koje su krasile hrvatskog branitelja tijekom Domovinskog rata ostale iste one odlike koje krase i današnjeg pripadnika Oružanih snaga – hrabrost, požrtvovnost, znanje, vještina, ljudske vrline, spremnost na pomoć. Vrline su to zbog kojih uživaju ugled i povjerenje hrvatskih građana. Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti na ponos svih nas zajedno. 
Još jednom – čestitam svima Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske. Hvala vam.