Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića o temi: "Budućnost Europe - uloga Europskog parlamenta", Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 19. svibnja 2017.

govori-Jandrokovic_HAZU 300.jpg
Obraćanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u HAZU

Poštovani predsjedniče Europskog parlamenta, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dame i gospodo,

uime Hrvatskoga sabora sve vas srdačno pozdravljam, a posebno našega posebnog gosta predsjednika Europskog parlamenta, gospodina Antonia Tajanija.

Gospodine Tajani, dobrodošli još jednom u Hrvatsku!

S obzirom na to da će nas predsjednik Tajani upoznati s ulogom Europskog parlamenta u promišljanju budućnosti Europe, dopustite mi ukratko se osvrnuti na ulogu nacionalnih parlamenata, a time i Hrvatskoga sabora u procesu promišljanja daljnjeg razvoja Europe.

Vjerujem da je 60. obljetnica Ugovora iz Rima, koju obilježavamo ove godine, a posebno u svjetlu Brexita, više nego dobar povod da pokrenemo ponovno promišljanje kakvu Europsku uniju želimo.

tajani-hazu-hina-sencar.jpg
Obraćanje predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija u HAZU (Foto: Hina/ Damir Senčar)

Pravi je trenutak da usuglasimo našu viziju o Europi za sadašnja, ali i buduća pokoljenja europskih građana te da ju učinimo spremnom za budućnost. 

Ono što je najvažnije u tom promišljanju jest pronaći način da vratimo povjerenje i interes europskih građana u Uniju i njezine institucije. Jer, kao što svjedočimo u zadnje vrijeme, građani gube vjeru u institucije i na europskoj i na nacionalnoj razini.

Svjesni smo da su potrebne reforme kako bi institucije Unije bile učinkovitije i kako bi mogle odraditi ono što građani od njih očekuju te kako bi u konačnici postigli ono što Unija jest – zaštitnik mira, demokracije i ljudskih prava.

U tom procesu približavanja Unije građanima, nacionalni parlamenti imaju posebnu ulogu. Mi, u Hrvatskome saboru, već smo raspravljali kakvu Europu želimo – Europu s demokratskim legitimitetom i odgovornošću europskih institucija s načelom prema kojem sve države članice moraju biti uključene na isti način kako bi zajedno djelovale kao globalni igrač. Također, želimo da se očuva jedinstvo svih država članica. 

Jandrokovic_HAZU3 300.jpg

Hrvatski sabor bit će i dalje aktivan u raspravama o svim pitanjima koji se odnose na budućnost: kako ojačati socijalnu dimenziju Europske unije, kako produbiti ekonomsku i monetarnu uniju, kako pravilno koristiti prednosti globalizacije, kako dalje razvijati europsku obranu i u konačnici kako sve to financirati.

Još jedna važna stvar: s hrvatskim članstvom u Europskoj uniji uloga Hrvatskoga sabora se promijenila i on danas aktivno sudjeluje u donošenju europske pravne stečevine. Sada smo uključeni u postupak donošenja europskih odluka, u politički dijalog s europskim institucijama s mogućnošću da naši zastupnici daju svoje mišljenje na bilo koji europski dokument, na bilo koju europsku politiku – sve na korist hrvatskih građana.

Na kraju, želim zahvaliti gospodinu Tajaniju što je posjetio Hrvatsku i radujem se čuti njegovo razmišljanje o budućnosti Europe. Zahvaljujem.