Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na svečanoj dodjeli Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu, Hrvatski sabor, 13. prosinca 2017.

jandrokovic-dnz-16-hina-slivar 300.jpg
Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovana izaslanice predsjednika hrvatske Vlade, poštovana ministrice kulture, poštovani zastupnici, poštovani predsjedniče HAZU, poštovani rektori hrvatskih sveučilišta, poštovani uzvanici, dame i gospodo,

čast mi je i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti danas ovdje, u Hrvatskome saboru, uime svih zastupnika i u osobno ime. Posebno pozdravljam dobitnike Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu.

Državne nagrade za znanost najviše su priznanje Republike Hrvatske koje se dodjeljuje za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

dnz+16+ipik 300.jpg
Foto: IPIK

Na današnjoj svečanosti vrednovat ćemo najbolje ideje, inicijative i rezultate koje su naši znanstvenici na različitim znanstvenim područjima postigli prošle godine. Odat ćemo također priznanje našim istaknutim znanstvenicima koji su cijeli svoj radni vijek neumorno radili na unapređenju znanosti i svoje struke.

Današnja svečanost važan je trenutak u životu znanstvenika jer ova nagrada predstavlja priznanje za njihove profesionalne aktivnosti, znanstvena postignuća, inovacije i izvrsnost. Stoga, poštovani dobitnici Državnih nagrada, upućujem vam najiskrenije čestitke uime Hrvatskoga sabora, ali i u ime cijele Hrvatske. 

Zaslužujte ovu nagradu jer ste se ustrajnošću, predanošću, strašću i kvalitetom svog profesionalnog djelovanja pridonijeli razvoju znanosti u Hrvatskoj, a time i cijelog društva.

Dame i gospodo,

znanje, obrazovanje, znanost i inovacije ključ su uspjeha svakog društva. U naravi svakog čovjeka je težnja za znanjem. I stoga, danas – kada javnim prostorom dominiraju banalnost i senzacionalizam, izokrenute vrijednosti i promoviranje uspjeha bez teškog rada – naša zajednička obveza je naglašavati tu težnju za znanjem, prikazati važnost znanosti široj javnosti, promovirati ju, predstaviti ju mladim ljudima živom, a ne suhoparnom i nerazumljivom.

nagrada za znanost_300.jpgNaša obveza je širiti znanstvenu kulturu i pokazati da je znanstveni rad presudan za napredak svake zemlje. Naša zajednička zadaća je zagovarati društvo koje će se temeljiti na znanju, koje će biti ponosno na svoje znanstvenike i njihova znanstvena otkrića te ih javno vrednovati.

Vaš znanstveni autoritet koji je izgrađen na znanju trebate isticati i svaki dan svjedočiti mladim naraštajima da je, kao što je rekao Francis Bacon, „znanje moć“. I da „ne postoji ništa, baš ništa na svijetu s čim znanost ne bi imala vezu“. U tom smislu, pozdravljam sve inicijative naših znanstvenih institucija, poput jučerašnje Noći znanosti u Osijeku, koje žele na jednostavan, svima pristupačan način, zainteresirati javnost, posebno mlade ljude za učenje, znanje, te ih privući da se u svom daljnjem obrazovnom procesu opredijele za istraživanje i znanost.

Stoga je naša zajednička obveza da, kao društvo, težimo tome da postanemo zemlja znanosti, inovacija i izvrsnosti u obrazovanju. Zemlja znanja koja zna zadržati svoje mlade znanstvenike, ali i privući znanstvenike iz dugih zemalja. Zemlja s nekim novim Marinom Getaldićem, Faustom Vrančićem, Ruđerom Boškovićem ili Nikolom Teslom.

jandrokovic-budin-dnz16-hina-slivar 300.jpg
Predsjednik Sabora Jandroković, profesor Leo Budin i ministrica znanosti i obrazovanja Divjak (Foto: Hina/Lana Slivar Dominić) 

A da bismo to postigli, moramo trajno unapređivati sustav odgoja i obrazovanja kako za osobni razvoj svakog pojedinca tako i za razvoj društva u cjelini. Moramo ga učiniti kvalitetnijim, konkurentnijim i usporedivim s najboljim obrazovnim i znanstvenim europskim i svjetskim sustavima. Moramo dalje raditi na tome da nam obrazovni sustav, istraživanje i znanost budu slobodni i otvoreni te povezani s gospodarstvom. Moramo poticati izvrsnost i inovacije te dodatno ulagati u istraživanja i tehnološki razvoj.

Dame i gospodo,

dragi znanstvenici, želim da se Hrvatska razvija kao zemlja u kojoj ćete imati prilike za nastavak vašeg znanstvenog rada s jednakom predanošću i entuzijazmom kao i do sada, na dobrobit svih nas zajedno.  

Na kraju, čestitam vam još jednom na ovogodišnjem priznanju i želim vam sretan Božić i svako dobro u 2018. godini i u vašem daljnjem profesionalnom i privatnom životu.

Zahvaljujem.