Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na proslavi 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine i 68. obljetnice osnivanja Narodne Republike Kine, Pula, 29. rujna 2017.

jandrokovic-kina-hina 300.jpg
Predsjednik Sabora Jandroković s veleposlanikom Kine Hu Zhaomingom na svečanosti u Puli (Foto: Hina)

Poštovani domaćini, veleposlaniče Narodne Republie Kine Hu Zhaomingu, poštovani saborski zastupnici, poštovani članovi hrvatske Vlade, poštovani predstavnici diplomatskog zbora, poštovani uzvanici, dame i gospodo, dopustite mi na početku da vas sve srdačno pozdravim uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime. 

Iznimno mi je zadovoljstvo što danas mogu biti ovdje s vama na proslavi dviju važnih obljetnica: 68. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

U povodu nacionalnog praznika Narodne Republike Kine, koji se slavi 1. listopada na dan kada je 1949. osnovana moderna kineska država, dopustite mi da uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime uputim, veleposlaniče Vama kao i cjelokupnom kineskom narodu, najiskrenije čestitke. Današnji veličanstveni spektakl, kojem smo upravo prisustvovali u prelijepoj pulskoj Areni pod nazivom „Zajedno u svjetliju budućnost“, na simbolički način oslikava našu povezanost, dosadašnje bilateralne odnose, ali i njihovu budućnost. Da su odnosi s Hrvatskom Kini vrlo važni potvrđuje i činjenica da je Kina izabrala baš Hrvatsku i Pulu – uz Rim, Pariz i New York – da predstavi ovakav veličanstveni spektakl. Na tome Vam zahvaljujem.

jandrokovic-kina-hina-3 300.jpg
Foto: Hina

Hrvatska i Kina duboko su povezane zemlje dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda. Odnosi između naših dviju zemalja kontinuirano su se razvijali od 1992. godine, počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju. Hrvatska će nastaviti odlučno podupirati načelo „jedne Kine“ i davati potporu teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu Kine. 

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman već je godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa posjetio Kinu prepoznavši njezin značaj u svijetu, veliki razvojni potencijal i stoga važnost razvijanja obostranih odnosa. Nakon iznimno uspješne 2009. godine koju je obilježio prvi posjet predsjednika Kine Hrvatskoj i posjeta hrvatske predsjednice Kini 2015., naše prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni.

jandrokovic-kina-hina-5 300.jpg
Foto: Hina

Susret hrvatske predsjednice i kineskog predsjednika XI Jinpinga dao je nove smjernice razvoju naše daljnje suradnje. Pritom su promovirane i povezane dvije važne inicijative – inicijativa "Tri mora" i inicijativa "Jedan pojas – jedan put". Kina, kolijevka civilizacije, a danas globalna gospodarska snaga s velikim postignućima, vizijski je pokrenula projekt "Jedan pojas – jedan put" koji će omogućiti u budućnosti održivost svjetskog gospodarskog razvoja novim infrastrukturnim povezivanjem. Ali i promicati mir, sigurnost i prijateljstvo među uključenim državama i narodima.

Hrvatska želi biti važan partner u projektu jer je jedna od ishodišnih točaka gospodarskog pojasa "Put svile". Spomenuvši "Put svile", želio bih podsjetiti da je veliki hrvatski istraživač Marko Polo otkrio Kinu Europi trajno povezavši dva kontinenta. Njegov drevni put svile danas se ponovo otkriva novim modernim načinima povezivanja Europe i Azije. Drago mi je da nam je zajednička želja da – uz podizanje naše političke suradnje uključujući i onu stranačku, na sljedeću višu, partnersku razinu – veći naglasak stavimo upravo na jačanje gospodarske suradnje gdje postoji veliki potencijal. U tom smislu, pozdravljam interes kineskih ulagača za Hrvatsku, gdje je dobar primjer nedavno kinesko ulaganje u tvrtku Rimac. Ono je važno za Hrvatsku jer predstavlja jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku.

Dame i gospodo,

jandrokovic-kina-hina-2 300.jpg
Foto: Hina

današnje slavlje u Puli i slika pulskog amfiteatra u tradicionalnoj kineskoj crvenoj boji sigurno će obići Kinu i svijet te dodatno pobuditi interes turista za Hrvatsku. Stoga me raduje sve veći broj kineskih turista u Hrvatskoj. Uvjeren sam da turizam može pridonijeti daljnjem približavanju naših naroda, produbljujući poznavanje naših kultura i tradicija. Jer veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju te dvije zemlje. Zato su brojne mogućnosti za jačanje naše suradnje. Naša zajednička odgovornost je da ih otkrijemo i iskoristimo u najboljoj mogućoj mjeri te jačamo temelje za dugoročnu i plodonosnu suradnju. U tom smislu svima nama želim nove ideje i inicijative kako bismo zajedničkim djelovanjem pridonijeli boljoj zajedničkoj budućnosti.

Za kraj, čestitam još jednom nacionalni praznik Narodne Republike Kine i uspostavu diplomatskih odnosa između naših dviju država. Živjela Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina!

Zahvaljujem vam.