Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na 52. Vinkovačkim jesenima, Vinkovci, 15. rujna 2017.

jandrokovic-vinkovci 300.jpg
Foto: Hina

Poštovani domaćini – župane Vukovarsko-srijemske županije, gospodine Galiću i gradonačelniče Vinkovaca gospodine Bosančiću, poštovani saborski zastupnici, poštovani članovi hrvatske Vlade, dragi Vinkovčanke i Vinkovčani, drage Slavonke i Slavonci, dragi gosti,

dopustite mi na početku da vas sve srdačno pozdravim uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime. Iznimno mi je zadovoljstvo što mogu biti večeras ovdje s vama na otvaranju 52. Vinkovačkih jeseni. 

Veseli me što ću sudjelovati u jedinstvenom događaju u Hrvatskoj koji je u ovih više od pedeset godina postojanja izrastao u jedinstven, kulturni i turistički događaj. Drago mi je da je ovaj tradicionalni hrvatski folklorni festival prepoznat te je postao jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

jandrokovic-vinkovci 300-2.jpg
Foto: Hina

Zahvaljujući ovoj manifestaciji bogato šokačko narodno stvaralaštvo, koje je kroz povijest čuvalo slavonski identitet, otrgnuto je zaboravu i afirmirano kao dio bogate kulturne baštine ne samo ovog kraja, već i cijele Hrvatske.

Ova veličanstvena manifestacija ne promiče samo autohtonost Slavonije već i njezinu bogatu prošlost, tradiciju, vrijednosti i identitet. Na tu bogatu prošlost žitelji ovog kraja, ali i svi zajedno možemo biti posebno ponosni.

U teškim danima Domovinskog rata koji je upravo u Slavoniji ostavio duboke tragove. kroz Vinkovačke jeseni iskazivala se sloboda nacionalnih osjećaja, slavila vlastita kulturna tradicija te izražavala zahvalnost onima koji su branili domovinu.

Dragi prijatelji, vinkovački kraj i cijela Slavonija nadaleko su poznati po svojoj otvorenosti, gostoljubivosti, plemenitosti i vedrini. I upravo Vinkovačke jeseni, koje obilježavaju godišnje doba koje Slavonce najviše nagradi za njihov mukotrpan rad na zemlji, slave taj slavonski duh i zajedništvo, ali slave i ljepotu slavonske ravnice i bogatstvo života koji ona daje.

jandrokovic-vinkovci 300-3.jpg
Foto: Hina

Svi mi koji ćemo uživati večeras i ovog vikenda u Vinkovačkim jesenima, uživat ćemo u šokačkoj prošlosti i sadašnjosti. Uvjeren sam da će budući naraštaji znati to cijeniti, iz toga učiti i dalje čuvati i njegovati baštinu svojih predaka, a time i svoj hrvatski identitet, kao što je i UNESCO prepoznao hrvatsko folklorno bogatstvo te ga uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Time je dao priznanje hrvatskoj kulturnoj raznolikosti i ljudskoj kreativnosti.

Stoga, uživajmo i doživimo svi zajedno večeras, ovdje u Vinkovcima povijest, tradiciju, običaje i emocije Slavonije, ali osjetimo i bogatstvo narodnog stvaralaštva i umjetnosti iz svih krajeva Hrvatske!

Dame i gospodo, otvaram 52. Vinkovačke jeseni.

Hvala vam.