Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na četvrtom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine SEECP-a, Zagreb, 10. lipnja 2017.

SEECP_10_6_300.jpgUvažene kolegice i kolege predsjednici i potpredsjednici parlamenata, uvaženi predstavnici parlamenata zemalja sudionica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, poštovani gosti predstavnici međuparlamentarnih i regionalnih organizacija, poštovana gospođo državna tajnice, dragi prijatelji,

iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas danas ovdje na četvrtom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) kojem je ove godine Zagreb domaćin. Današnje zasjedanje predstavlja svojevrsnu krunu našeg zajedničkog jednogodišnjeg rada. Radujem se što mogu podijeliti s vama neka promišljanja vezana uz našu organizaciju. 

Htio bih, prije svega, naglasiti izniman značaj koji naša Skupština sigurno ima. Skupština objedinjuje jedinstvenu političku volju koju su zemlje sudionice procesa, na vlastitu inicijativu, uložile prema zajedničkom cilju – stvaranju područja mira, sigurnosti i suradnje. Sigurnosna stabilizacija područja jugoistočne Europe, gospodarski razvoj i europske integracije zajednički su nazivnici koji prožimaju suradnju u okvirima SEECP-a od samih početaka.

seecp-bih-hina-grzelj 300.jpg
Izaslanstvo bosanskohercegovačke Skupštine (Foto: Hina/Dario Grzelj)

Naša povijest više nije kratka. Ove godine obilježavamo već 21 godinu postojanja Procesa te gotovo isto toliko godina parlamentarne suradnje, na što možemo biti iznimno ponosni. Prolazili smo kroz različite faze. Prvo smo se razvijali putem parlamentarne dimenzije SEECP-a i godišnjih sastanaka predsjednika parlamenata, a od 2014. godine iskoračili smo u još snažniju povezanost i institucionalizirali se kao Parlamentarna skupština. Povezanost je naša ključna riječ jer ne bismo ostali zajedno 21 godinu da ona ne postoji. Naša povezanost ima duboke korijene u prošlosti, u tradiciji, geografiji, kulturi, prometnoj infrastrukturi, a posebno u gospodarstvu što, vjerujem, svaka od naših zemalja želi razvijati.  

Razvoj gospodarstva i gospodarska stabilnost, čemu bez sumnje svi stremimo, ne može niti postojati bez povezanosti sa susjedima, područjem u kojoj živimo i političke odluke da ćemo usprkos svemu prevladati često i ne male razlike kako bismo se izborili za bolju budućnost naših građana. To je naime naša najvažnija zadaća – zadaća zbog koje smo kao parlamentarci birani, zadaća koju ne smijemo zaboraviti i za koju se neprestano moramo zalagati pa i raditi kompromise, ukoliko je potrebno. Zato smo ovdje, da razgovaramo, da predstavimo svoje ideje, da se možda ponekad i ne složimo u svemu, ali da nastavimo raditi na ključnim poveznicama naše suradnje jer one su očigledne i nesporne. 

seecp-hina-grzelj1 300.jpg
Potpredsjednik i predsjednik Sabora Željko Reiner i Gordan Jandroković (Foto: Hina/Dario Grzelj)

Komunikacija je, naravno, logičan segment suradnje i povezanosti, a ona zaista, ukoliko se potrudimo, može olakšati mnoge procese i ostvariti naše zajedničke interese. Iako se ponekad čini da smo došli do „mrtve točke“ u raspravama o nekom problemu i da nema pomaka prema naprijed, poticanjem daljnje komunikacije zasigurno možemo doseći razine koje nam se na početku nisu činile izgledne. Komunikacija i dobra volja bile su nit poveznica i tijekom hrvatskog predsjedanja Parlamentarnom skupštinom. Razmjenom i usuglašavanjem stajališta, ponekad i kojim ustupkom, trudili smo se pronaći rješenja koja će biti zadovoljavajuća za sve sudionike Procesa, a to je najvažnije. 

Zbog stalne komunikacije prema javnosti o onome što se trenutačno događa u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a, na stranicama Hrvatskoga sabora otvorili smo podstranice na hrvatskom i engleskom jeziku s preglednim informacijama o aktivnostima tijekom našeg predsjedanja. Time smo, nadamo se, doprinijeli vidljivosti ove značajne regionalne organizacije.

seecp-hina-grzelj3 300.jpg
Foto: Hina/Dario Grzelj

Suradnja je srž našeg djelovanja i ona postoji na brojnim područjima: od izgradnje stabilnosti i sigurnosti u regiji, borbe protiv prijetnji sigurnosti kao što su terorizam, organizirani kriminal, ilegalna trgovina drogama, oružjem pa i ljudima, preko gospodarske suradnje, prometne i energetske povezanosti pa nadalje i putem kulturne, socijalne i humanitarne suradnje na različitim područjima. Susjedne zemlje, koje dijele jedno određeno zemljopisno područje, prirodno se oslanjaju jedne na druge i razvijaju suradnju. Suradnja je naprosto svima potrebna, a to uspijevamo samo putem političkog dijaloga, razgovora i pregovaranja za što nam forumi kakav je SEECP daju jedinstveni okvir. 

Rekavši sve ovo moram istodobno naglasiti da smo svi svjesni i izazova s kojima se suočavamo. Živimo u globalnom okruženju u kojem događanja na jednom kraju Europe, pa i svijeta, gotovo istovremeno, zakonom spojenih posuda, izravno ili neizravno utječu na okolnosti i događanja na drugom kraju. To je nešto što više ne možemo izbjeći i u čemu moramo pronaći načine što bržeg zajedničkog ili barem usklađenog reagiranja, kako bismo što učinkovitije spriječili neželjene posljedice. Živimo u vremenima velikih promjena i izazova, obilježenim različitim krizama i napetostima – od gospodarskih turbulencija, migrantske krize do ozbiljnih prijetnji sigurnosti zbog rastućeg terorizma. 

SEECP_10_6300.jpg

Svjedoci smo, nažalost, sve brojnijih terorističkih napada širom Europe. Nitko više nije u cijelosti siguran i moramo svi zajedno uložiti velike napore i dobro surađivati na tom planu, posebno i razmjenom informacija, kako bismo suzbili ili barem smanjili ovu iznimno opasnu, globalnu prijetnju sigurnosti naših građana. Postoje naravno i političke turbulencije i nijedna od naših zemalja, držim, nije na njih imuna. Njegovanjem demokratskih vrijednosti, parlamentarizmom te  neprestanim zalaganjem za jačanjem vladavine prava zasigurno možemo doseći okruženje balansirane političke borbe i dijaloga. Parlamenti tu imaju ključnu ulogu i uvjeren sam, dragi kolege, da se svi mi trudimo ostvariti tu zadaću promicanjem zakonitosti, transparentnosti i pluralizma. 

Govoreći o Europskoj uniji, Brexit bez sumnje predstavlja važnu točku prekretnice u europskoj dinamici. Uvjeren sam da će temelji Europske unije ipak ostati čvrsti i postojani i da ćemo zajedničkim naporima i otvorenom raspravom o budućnosti EU-a utvrditi precizne korake prema naprijed. A „naprijed“ je naravno i proširenje EU-a te u tom kontekstu želim naglasiti da Hrvatska i nadalje snažno podupire proširenje Europske unije i NATO-a te ostaje istinski privržena europskoj perspektivi i budućnosti zemalja Jugoistočne Europe. Mi ćemo u tom smislu nastaviti pružati svesrdnu potporu svim zemljama koje su na europskom putu. Naravno i putem foruma kakav je SEECP. 

Držimo da je europska perspektiva snažan pokretač promjena i reformi i iznimno važan čimbenik jačanja stabilnosti i sigurnosti na prostoru jugoistočne Europe. Iako se privlačnost Europske unije ponekad suočava i sa skepticizmom zbog gospodarskih problema ili uzdizanja različitih protueuropskih političkih opcija u zemljama aspirantima, članstvo u Europskoj uniji zemalja JIE predstavlja ključan pogon njihove demokratske transformacije. Vjerujte mi, mi to vrlo dobro znamo jer smo i sami, kao što znate, prolazili taj put koji se itekako isplatio na kraju.

seecp-brglez-hina-grzelj 300.jpg
Predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez (foto: Hina/Dario Grzelj)

I na kraju, hrvatsko predsjedanje Parlamentarnom skupštinom SEECP-a je dalo sve od sebe da bude transparentno, aktivno i kooperativno, na raspolaganju svim parlamentima sudionicima Procesa, a u skladu s našim motom predsjedanja. 

Predsjedanje smo, naravno, gradili i na vrlo vrijednoj ostavštini naših prethodnika. Posebno želim zahvaliti kolegama iz Sofije koji su imali prošlo predsjedanje, ali naravno i svima ostalima koji su ranije utrli put za našu Parlamentarnu skupštinu kojoj želimo svijetlu budućnost. Protekla godina je iznimno brzo prošla, obavili smo brojne zadatke koji su bili pred nama, nadam se na zajedničko zadovoljstvo. 

Naši kolege iz Ljubljane imat će našu svesrdnu podršku za nastavak rada, u svome predstojećem predsjedanju i u tome im želimo uspjeh. Zahvaljujem.