Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, Dubrovnik, 12. svibnja 2017.

Obraćanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (Foto: Dubrovačko-neretvanska županija)
Obraćanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (Foto: Dubrovačko-neretvanska županija)

Poštovani župane, poštovana povjerenice Vlade za Grad Dubrovnik, poštovani saborski zastupnici, poštovani ministri, dame i gospodo, dragi prijatelji. 

Dopustite mi na početku sve vas srdačno pozdraviti i izraziti iznimno zadovoljstvo što je moj prvi posjet u ulozi predsjednika Hrvatskoga sabora baš u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku – u povodu obilježavanja Dana Županije. Stoga, svim građanima Dubrovačko-neretvanske županije čestitam današnji Dan i blagdan vašeg nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

Svima vama koji radite za boljitak Županije želim da vas ovaj blagdan dodatno ojača u vašem radu na dobrobit Županije, vaših sugrađana i u konačnici cijele Hrvatske. Uvijek mi je drago doći u Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik. Mnogo je razloga za to. Prije svega – ovdje sam među prijateljima. Svaki put kada dođem iznova sam zatečen ljepotom kraja, ne samo nadaleko poznatog Dubrovnika, već svih dijelova Županije. Ali ne samo ljepotom prirode, okoliša i ljudi, iznenadim se i napretkom i razvojem Županije koji se u međuvremenu dogodio.

Dubrovačko-neretvanska županija uvijek je bila među najrazvijenijim i najuspješnijim hrvatskim županijama. Okrenuta je uvijek prema razvitku i zato prepoznata ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje. Županija je to koja zna koristiti svoje prednosti, čuvati svoju kulturnu i prirodnu baštinu i okoliš. Županija je to koja zna kako osigurati svojim gostima ugodan boravak pun doživljaja, a svojim građanima kvalitetan život iako se nalazi na krajnjem jugu Lijepe naše i ne može se najbrže do nje stići. I zato ne možemo, a ne pozdraviti vaš snažni glas u borbi za čvrstu prometnu povezanost Županije s maticom zemljom jer ono što smo dugo očekivali uskoro će započeti i nadamo se brzo ostvariti.

Gradnja Pelješkog mosta trenutačno je najvažniji prometni i geostrateški projekt ove Vlade u Hrvatskoj. Projekt je to od prioritetnog nacionalnog interesa čijom će se realizacijom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost cijele naše domovine.

Drugi važan infrastrukturni projekt u Županiji koji trebamo pozdraviti je rekonstrukcija Zračne luke Dubrovnik. Nova Zračna luka s kapacitetom više od dva milijuna putnika godišnje omogućit će daljnji razvoj turizma u Županiji i Dubrovniku i tako osigurati i potvrditi epitet najpoželjnije destinacije u cijelom svijetu.

phs-dan-dn-zupanije-12-5-17 300b.jpg
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Možemo biti više nego zadovoljni ovim investicijskim projektima i nadati se da će se oni privući mnoge druge u budućnosti. 

Jučer sam iz Zagreba poletio s nove, moderne Zračne luke „Franjo Tuđman“ i sletio u obnovljenu Zračnu luku Dubrovnik. Ako uz ova dva važna investicijska projekta u Hrvatskoj istaknemo i zadnje brojke o makrogospodarskim pokazateljima – rast BDP-a od 3 posto, pad broja nezaposlenih osoba ispod 200 000, rast izvoza u prva tri mjeseca od preko 20 posto, jasno nam je da Hrvatska ide u dobrom smjeru.

U tom kontekstu, želio bih da svi zajedno učinimo dodatne konstruktivne napore prema ostvarivanju još boljih rezultata, da ih budemo svjesni te da promijenimo sveukupno negativno ozračje u hrvatskom društvu.

Iznimno mi je bilo drago danas čuti podatak da je Županija dobro osposobljena i uspješna u korištenju sredstava iz fondova Europske unije. 

Uz dosadašnje napore Vlade da pojednostavni postupke za korištenje europskih sredstava,  uvjeren sam da će Županija znati iskoristiti sredstva na brojnim svojim područjima od velikog potencijala – turizmu, infrastrukturi, okolišu, energetici, poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju te novim tehnologijama.

„Europska dimenzija“ Županije, dopustite mi to tako nazvati, ne očituje se samo u privlačenju europskih sredstava u Županiju. Ona se očituje i kroz aktivnosti Županije i njezinog Ureda u Bruxellesu koje su prepoznate. Podsjetimo se samo da je na njezinu inicijativu u Izvješće Europskog parlamenta uvršten Jadransko-jonski koridor kao prioritet povezivanja na istočnoj obali Jadrana. Proaktivan rad župana Dobroslavića prepoznat je i u Odboru regija Europske unije.

A priznanje njemu i cijeloj Županiji za rad na promociji i jačanju veza i suradnje među regionalnim i lokalnim vlastima u Jadransko-jonskoj regiji je i izbor gospodina Dobroslavića za predsjednika Jadransko-jonske euroregije.

Za kraj, želio bih reći da Dubrovačko-neretvanska županija ima viziju kamo želi ići i što postići. 
Njezina razvojna vizija ostvaruje se u konkretnim i sustavnim aktivnostima Županije i njezinog vodstva. Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti. 

Čestitam vam svima još jednom Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njezinog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zahvaljujem.