Nastupno obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića pri izboru na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora, Hrvatski sabor, 5. svibnja 2017.

Jandrokovic_prvo obracanje_300.jpg

Poštovane saborske zastupnice, poštovani saborski zastupnici, prije svega želio bih vam zahvaliti na povjerenju. 

Nakon današnje rasprave nije lako, ali želim zahvaliti na povjerenju svima, i onima koji su bili „za“, i onima koji su bili „protiv“ i onima koji su napustili Sabornicu pri glasovanju o izboru novog predsjednika Sabora.

Za mene je ovo velika čast i odgovornost, posebno u trenutku složenih okolnosti koje traže razboritost, smirenost, ozbiljnost i odgovornost. Izborom predsjednika Hrvatskog sabora stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada ovog Visokog doma koji je oduvijek predstavljao središnje mjesto hrvatske državnosti, političke stabilnosti i demokratskog legitimiteta izabranih zastupnica i zastupnika.

Ovo je prvi korak i nakon toga očekujem da će odmah po okončanju lokalnih izbora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, u skladu s Ustavom i zakonom, predložiti Hrvatskom saboru i nove ministre. Time će se stvoriti uvjeti za još snažniji nastavak rada na ispunjenju glavnih ciljeva iz programa hrvatske Vlade.

Uvažene kolegice i kolege, današnjim izborom obvezujem se da ću kao prvi među jednakima raditi na očuvanju temeljnih ustavnih vrijednosti, političkog pluralizma, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava kao i međusobnog uvažavanja i etičnosti u postupanju.

Jandrokovic_prvo obracanje300.jpgNakon 27 godina samostalne demokratske Hrvatske, nakon pobjede u Domovinskom ratu i međunarodne afirmacije kroz ulazak u Europsku uniju i NATO, sjećajući se djela prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, danas se nalazimo pred novim izazovima.

U bitno izmijenjenim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima politička stabilnost i jačanje državnih institucija, ekonomski rast i razvoj i snaženje društvene solidarnosti glavni su ciljevi današnje Hrvatske. Posebno još jednom naglašavam političku stabilnost i snaženje hrvatskih državnih institucija.

Pozivam vas da se okupimo oko tih ciljeva, pozivam vas još jednom na odgovornost, na međusobno uvažavanje i toleranciju, na prihvaćanje razlika, na izbjegavanje uvredljivog govora i osobne, kao i svake druge, nesnošljivosti.

Pozivam vas da, prije svega, budemo korektni jedni prema drugima, da budemo korektni ljudi. Time ćemo poslati najbolju poruku javnosti i svim hrvatskim građanima. Hvala vam još jedanput na povjerenju.