Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera na znanstvenom skupu s temom: "Jamac legalnosti - Ustavni sud Republike Hrvatske", HAZU, Zagreb, 10. veljače 2016.

reinerPoštovani gospodine predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, poštovana gospođo predsjednice Ustavnoga suda, poštovani visoki uzvanici - sudionici ovog znanstvenog skupa,

uistinu mi je čast i zadovoljstvo biti nazočan na ovom znanstvenom skupu i unaprijed se moram ispričati što zbog sjednice Hrvatskoga sabora, koja je u tijeku, neću moći ostati dugo, ali imao sam potrebu da svojim dolaskom iskažem potporu i ovom današnjem skupu, a i Ustavnom sudu kao instituciji.

Današnja ustavnopravna pozicija Ustavnoga suda Republike Hrvatske kao korektiva zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti na neki način štiti i brine se za ostvarenje načela ustavnosti i zakonitosti, zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda, i upravo Ustavnom sudu zapravo takav jedan poseban status „čuvara Ustava“ da tako kažem, omogućava da svoje odluke temelji isključivo na Ustavu i time osigurava vladavinu prava i vladavinu Ustava.

Svi smo bili svjedoci, a to je indirektno spomenuo i predsjednik Akademije akademik Kusić, da u bližoj pa i ne tako bliskijoj prošlosti su neki bili zadovoljni odlukama, neki manje zadovoljni. Kad im je to odgovaralo onda su aplaudirali Ustavnom sudu, kad im to nije odgovaralo onda su ga kritizirali. Štoviše, tvrdili su treba li nama uopće Ustavni sud ili kao u nekim drugim zemljama Ustavni i Vrhovni sud mogu biti jedno te isto. Međutim neovisnost Ustavnog suda od tijela državne vlasti upravo omogućava Ustavnom sudu da jamči poštivanje i primjenu Ustava naše zemlje i brani temeljne ustavne principe. To je njegova uloga i tu ulogu, on u potpunosti izvršava.

reiner-hazu-usud2 300.jpgHrvatska je od svoje samostalnosti i neovisnosti, u ovih 25 godina, gradila svoj sustav i institucije na demokratskim principima i dostignutu razinu demokratskih institucija, a koje su utvrđene i Ustavom Republike Hrvatske. Svi bismo mi trebali čuvati na dobrobit same države i njenih građana, štoviše bdjeti nad tim institucijama, poboljšavati njihov rad, poticati njihov rad. Samo uređena država je ona država koja jamči svojim građanima normalni život.

Govoreći o Ustavnom sudu treba isto tako reći da stupanj demokracije koji smo dosegli treba čuvati i Ustavni je sud jedna od institucija koja čuva upravo to, a dosegnuti stupanj demokracije treba biti podložan samo onim promjenama koje garantiraju daljnji razvitak demokratskih procesa u našoj zemlji, ne nazadak nego eventualno napredak tih demokratskih procesa. To, čini mi se jest praksa Ustavnog suda, Ustavnog suda koji, dopustite mi da opet slobodno citiram, valjda neću kao ne pravnik pogriješiti, predsjednicu, gospođu predsjednicu Ustavnog suda koja je rekla jednom da Ustavni sud daje okvir politici unutar koje se politika može i smije kretati. I to je uloga Ustavnog suda, a ujedno i korektiv te politike kada pokuša izaći izvan okvira koji joj je Ustavom zadan.

Ustavni sud, po mom dubokom uvjerenju tu svoju ulogu uspješno održava. Želim puno uspjeha svim ustavnim sucima, sadašnjim i budućim, da budno paze na sve nas u politici, ali i na sve nas hrvatske građane kako ne bismo izašli iz onih okvira iz kojih demokracija ne smije izaći.

Hvala vam puno.