Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera na obilježavanju 7. obljetnice pristupanja Hrvatske NATO savezu, Hrvatski sabor, 7. travnja 2016.

Reiner_NATO+(30).jpg
7. obljetnica pristupanja Hrvatske NATO savezu

Poštovani ministre Buljeviću, poštovani gospodine načelniče Glavnog stožera oružanih snaga, poštovani glavni tajniče Parlamentarne skupštine NATO-a, poštovana izaslanice predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče saborskog Izaslanstva pri NATO-u, poštovani zastupnici, pripadnici oružanih snaga, uvaženi gosti, dame i gospodo.

Iznimna mi je čast biti danas ovdje u Hrvatskom saboru sudionikom obilježavanja 7. obljetnice ulaska Hrvatske u NATO. Budući da se svake godine okupljamo u ovoj prigodi, smatram logičnim da se osvrnemo na dosadašnja postignuća koja su rezultat našeg članstva u NATO-u kao i na važnost perspektive članstva za bilo koju zemlju koja se om savezu želi pridružiti u budućnosti. Mnogi od vas koji ste danas ovdje sudjelovali ste u naporima naše zemlje pri priključenju Savezu. Sudjelovali ste u realizaciji potrebnih reformi - uključujući reforme koje su pridonijele daljnjoj profesionalizaciji naših oružanih snaga - u duhu pune suradnje i postizanjem nacionalnog konsenzusa radi postizanja našeg zajedničkog cilja – članstva u NATO-u.

Upravo su suradnja i konsenzus od temeljne važnosti za funkcioniranje Sjevernoatlantskog saveza. Svih 28 zemalja članica moraju postići konsenzus o svim odlukama. Iako nije uvijek jednostavan zadatak postići da se 28 nacija, svaka sa svojim vlastitim prioritetima i stavovima dogovore o nečemu, odluke koje donosi NATO uživaju potporu svih članica i nitko, ni prijatelj ili ni neprijatelj, nikada ne bi trebao podcijeniti NATO-ovu odlučnost ili koheziju. Niti bi itko ikada trebao podcjenjivati glas Hrvatske za NATO stolom.

Međunarodna zajednica danas se nalazi u jednom od najizazovnijih razdoblja u novijoj povijesti. Suočeni smo gotovo svakodnevno s prijetnjama globalnoj sigurnosti koje dolaze sa svih strana i nažalost iza sebe ostavljaju trag razaranja i tuge.

Hrvatska se nalazi na raskrižju tih globalnih izazova i stoga moramo učiniti sve što je u našoj moći, naravno u suradnji s našim NATO saveznicima, kako bismo zaštitili sve naše građane.

natoIzazovi koji dolaze s juga, iz Sirije, Iraka, pa čak i Libije, imali su izravan utjecaj na Hrvatsku, ali i na naše susjede i saveznike, u obliku migracijske krize. S druge strane, izazovi s istoka i njihov destabilizirajući učinak na Europu u cjelini, posebice negativni gospodarski učinci, doveli su u pitanje prava neovisnih država da odrede vlastite sudbine i rezultirali potrebom za konkretnim mjerama povećane prisutnosti savezničkih snaga (reassurance measures) na istočnom krilu Saveza.

Međutim, ovi izazovi su ujedno bili i prilika da ponovno procijenimo radimo li dovoljno i što bismo dodatno trebali činiti kako bismo što bolje zaštitili naše građane. Ti su izazovi pokazali da stalno moramo biti na oprezu, spremni i sposobni za odgovarajući odgovor. Također su nam pokazali da stečena znanja i vještine treba konstantno prilagođavati ako želimo učinkovito odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje i pravila modernog ratovanja.

Kao što su nedavni tragični događaji u Bruxellesu, Parizu, Ankari, Istanbulu i mnogim drugim gradovima diljem svijeta pokazali, terorizam ne poznaje granice i ne može biti poražen tradicionalnim metodama obrane. One čiji je cilj uništiti i ozlijediti nedužne civile bez obzira na njihovu dob, rasu ili religiju, kao što su ISIL i druge terorističke skupine, kojima je cilj da nedužni civili žive u strahu i paralizirani, nužno je zaustaviti ako želimo zaštititi vrijednosti i slobode demokratskih društava i naših građana.

Stoga mjere  borbe protiv terorizma zahtijevaju zajednički pristup. NATO, EU i druge međunarodne organizacije moraju usko surađivati kako bi osigurale što djelotvorniju obranu od terorizma. Države moraju daleko bolje nego do sada surađivati u razmjeni obavještajnih informacija, kako bi snage sigurnosti mole biti što više proaktivne u prevenciji terorizma i poduzimanju svih potrebnih preventativnih mjera za sigurnost građana. Sve što se događa u svijetu nas definitvno naprosto tjera da ne smijemo zaboraviti da je suradnja ključ za iznalaženje trajnih rješenja za potencijalne sigurnosne izazove. U tom smislu, nema naše oružane snage i sigurnosne službe usko surađuju s NATO-om na suzbijanju terorizma i Hrvatska je spremna odgovoriti na sve potencijalne prijetnje pa tako i na one hibridnog ratovanja. Kibernetička sigurnost i strateške komunikacije su važni elementi kako u virtualnim tako i u stvarnim bitkama, a uvjeren sam da će Hrvatska zajedno s našim NATO saveznicima i dalje razvijati potrebne sposobnosti kako bi zaštitili naše stanovnike i od ove vrste prijetnji, koje uz sve ostale postojeće prijetnje konvencionalne prirode, predstavljaju ozbiljnu ugrozu sigurnosti.

natoU NATO krugovima Hrvatska je prepoznata kao jedan od glavnih zagovornika kooperativne sigurnosti koja je jedan od tri glavna stupa politike Saveza. Nakon našeg ulaska, u političkim, vojnim i parlamentarnim krugovima uložili smo značajan trud kako bismo osigurali da vrata NATO-a ostanu otvorena za europske države koje teže članstvu, a posebno za one iz našeg susjedstva. Drago mi je da je Crna Gora dobila poziv za pristupanje Savezu posebno u svjetlu napora nekih država izvan NATO-a da ih blokiraju na njihovom euroatlantskom putu. Iskreno se nadam da će i Makedonija te Bosna i Hercegovina prevladati prepreke koje im stoje na putu prema članstvu u Savezu, jer članstvo u NATO nije samo pozitivno za građane tih zemalja, već doprinosi trajnom miru, stabilnosti i sigurnosti u našem susjedstvu i Europi kao cjelini.

Ulaskom u NATO Hrvatska je postigla mnogo. Nakon višegodišnjeg vrijednog iskustva u misijama ISAF-u i Resolute support u Afganistanu danas je naša vojska interoperabilna s vojskama naših saveznika. Imamo pristup visoko razvijenim mrežama razmjene informacija kao i iskustva, a što je najvažnije – štiti nas članak 5. Washingtonskog sporazuma.

Za naše građane zaštita koja je propisana temeljem članka 5. i koja afirmira načelo kolektivne obrane je od iznimne važnosti, i dobro je naglasiti ne samo zbog naše javnosti, već i zbog onih koji bi eventualno mogli prijetiti našoj zemlji.

"... napad na jednu ili više NATO članica je napad na sve njih te u takvom slučaju, članice NATO-a imaju pravo na individualnu ili zajedničku obrane sukladno Povelji Ujedinjenih naroda, te dolaze u pomoć napadnutoj zemlji, uključujući uporabu oružane sile u slučaju potrebe, kako bi povratile i održale sigurnost Sjevernoatlantskog područja. "Nema danas države unutar Saveza koja je u svojoj novijoj povijesti doživjela ono što je naša zemlja doživjela - rat na svom teritoriju. Mi smo uspješno obranili svoju zemlju i naše građane zahvaljujući žrtvi naših hrabrih branitelja, od kojih su mnogi živote dali kako bismo mi danas, ali i naša djeca i unuci mogli živjeti u miru i slobodi. Na tome im zauvijek moramo biti zahvalni.

Danas bi, ne daj Bože, nekog napada na Hrvatsku, 27 drugih članica NATO-a stajale uz nas i branili našu domovinu zajedno sa nama, ne bismo bili sami. I to je neprocjenjivo.

Na samom kraju, poučeni primjerom NATO-a, volio bih vidjeti da se i mi u Hrvatskom saboru ugledamo na NATO kada je riječ o procesu donošenja odluka jer bismo tako najbolje dolazili do rješenja i odluka na dobrobit naših građana, dakle suradnjom i postizanjem konsenzusa o najvažnijim strateškim pitanjima naše države, na slični način na koji to u NATO-u postižu Hrvatska i ostalih 27 članica.