Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa prigodom obilježavanja 15. obljetnice osnutka HINA-e - Zagreb, 24. listopada 2005.

Poštovani djelatnici Hrvatske izvještajne novinske agencije, uvaženi predsjedniče Upravnog vijeća, gospodine ravnatelju, gospođe i gospodo,

Srdačno vas pozdravljam i čestitam vam svima, u ime Hrvatskog sabora, vaš 15. rođendan, 15. obljetnicu početka rada Hine.

Počeci rada Hrvatske izvještajne novinske agencije, u srpnju 1990. godine, u tijesnoj su simboličkoj vezi s težnjama hrvatskog naroda za slobodom, neovisnošću i samostalnošću, za povratkom u okrilje europskoga civilizacijskog kruga. Hina je osnovana na inicijativu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u prvom redu s ciljem probijanja tadašnje informativne blokade i protuhrvatske propagande Tanjuga. Osnovna je zadaća Hine bila i ostala da svijetu bude pružena istinita slika o Hrvatskoj kakva zaista jest.

Hina se izgrađivala tehnički i ljudski u surovim ratnim okolnostima, što je iziskivalo izuzetnu predanost i golemu hrabrost. Nećemo zaboraviti da su se vaše kolegice i kolege,  tada u mladenačkoj dobi, izlagali pogibelji izvještavajući s privih linija bojišnice, pod kišom granata i bombi, pod uzbunama i uz zamračenja. No, vas je krasila odlučnost da ustrajete i iskrena vjera u ono što radite.

Poštovani novinari Hine, nedvojbeno je da ste u tome uspjeli!

Rastući i razvijajući se usporedo s razvojem demokracije u Hrvatskoj, Hina je u ovih petnaest godina postala respektabilna novinska agencija i u svjetskim razmjerima. Postigli ste da vas u svojim izvješćima često citiraju vodeće svjetske novinske agencije. Vjerujem da vam je to najdraže i najdragocjenije od svih priznanja jer ono znači da vam se vjeruje i da se poštuje vaša stručnost i vjerodostojnost – a to je ono što svaki pravi novinar duboko u srcu najviše želi!

Ovo je prilika da podsjetim na još jedan važan datum za Hinu. Četiri je godine prošlo otkako je Hrvatski sabor, novim Zakonom o Hini, vašoj kući zajamčio uređivačku, organizacijsku i poslovnu neovisnost. Time je učinjen daljnji, važan iskorak u preustroju vaše kuće iz državne u samostalnu javnu ustanovu, u skladu s europskim demokratskim standardima.

Gospođo i gospodo,

Sloboda govora i mišljenja, uz koje idu pravo na neovisnost i samostalnost u radu, temelji su demokratske države, zapisani i u hrvatskom Ustavu. Ustavne odredbe kojima se jamče sloboda mišljenja i izražavanja misli bile bi, međutim, samo žalosni ukras, gorka ironija, kada ne bi imale svoju istinsku potvrdu u svakodnevnom životu.

Istodobno želim naglasiti da sloboda bez odgovornosti znači nered, anarhiju, kaos, koji su apsolutno nespojivi s definicijom demokratske pravne država. Na vama novinarima leži odgovornost pred javnošću – da je informirate istinito, cjelovito, objektivno, uravnoteženo, provjeravajuću svaku činjenicu, svaki podatak, i ništa manje važno, u najkraćem mogućem roku.

Svojevrsnu opasnost  u današnjem razvoju novinarstva, koja bi u krajnjoj liniji mogla utjecati i na rad novinskih agencija, predstavljaju i opći trendovi komercijalizacije, sve veće površnosti, trčanja za skandalima, na račun istinskog, ozbiljnog, istraživačkog novinarstva.

Hrvatska, čiji se medijski prostor još nije do kraja definirao i stabilizirao, pokazuje u tom pogledu tipične boljke svih tranzicijskih društava, u kojima se klatno s niza zabrana pomaklo na sasvim suprotan kraj koji kazuje «sve je dopušteno». Neki će zasigurno primijetiti da Hrvatska tu samo prati svjetske trendove.

Ja se s time mogu složiti, no onda valja pridodati da se o toj pojavi u zemljama razvijene demokracije ozbiljno i naveliko raspravlja kao o negativnosti koja ne odražava pravu sliku stvarnosti. Pojednostavljivanjem, reduciranjem svega na puku zabavu i isticanjem prvenstveno loših vijesti, dakle iskrivljavanjem ukupne slike društva – ugrožava se sama bit demokracije.

Jer, demokracija u svojoj biti predstavlja ozbiljnu, argumentiranu raspravu. Raspravu za koju je potrebno znanje, zasnovano na raspoloživim i provjerenim informacijama. Demokracija predstavlja veliku razliku između "nevijesti" i vijesti. Demokracija pretpostavlja da usprkos sveopće utrke za nakladom, slušanošću i gledanošću, a zapravo reklamnim prostorom i novcem, treba ostati vjeran jedinom savezniku – Istini!  Činjenici!

Poštovane gospođe i gospodo,
"Nitko nema pravo uskratiti drugome pravo na zajednički europski dom!"  Bile su to riječi pokojnoga pape Wojtile izrečene u Solinu listopada '98. Ovoga listopada, naša zemlja svjedoči ostvarenju te poruke. Vrhovni ideali radi kojih su Hrvati, prije 15 godina, krenuli svojim putem – putem slobode i demokracije, ljudskih  i građanskih prava, slobode tržišta i slobode zbora i govora – ostvaruju se ulaskom Hrvatske u zadnju fazu priključenja Europskoj uniji.

Na početku toga puta, istina je bila glavna i presudna saveznica hrvatske pobjede. Istina je oduvijek bila i jest izazov i ideal – vaš, novinarski. Zahvaljujući i vašem prenošenju, istina je pobijedila neistinu.

Danas u eri  internetizacije, globalizacije, komercijalizacije, danas kada je hrvatsko društvo zakoračilo u jedno novo – europsko razdoblje svog života, pred vama – etabliranim "četvrtim stupom vlasti" - novi su izazovi!
Vjerujem kako javni servisi slobodnoga hrvatskog društva, poput novinskih agencija, radija ili televizije pritom imaju posebno važnu ulogu, ali ništa manju odgovornost.

Življenje europskih vrijednosti punim hrvatskim plućima dokazivat ćete vi i oni poslije vas, samo ako jednakom mjerom budete širili obzore slobode i obzore odgovornosti.

Poštovani djelatnici Hine, poštovani sudionici ovog skupa, uz čestitke za vaš petnaesti rođendan, iskreno želim da visoki profesionalni standardi budu i dalje osnovno načelo, putokaz i vodilja u vašem budućem radu.