Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na znanstveno-stručnom skupu "Život i djelo Nikole Tesle" - Zagreb, 28. lipnja 2006.

Poštovani i cijenjeni skupe,

„Najuspješniji čovjek u životu je onaj koji ostvaruje najveću sreću kad može reći, završavajući dnevni posao, da je učinio najbolje što je mogao za svog bližnjeg.“
 Ova Teslina misao, genijalna kao što su i svi njegovi izumi, možda ponajbolje može ocrtati život i djelo znanstvenika, izumitelja, humaniste, borca za mir i napredak čovjeka čija su otkrića promijenila život čovječanstva, dajući mu svjetlost i energiju.
Njegova predviđanja u  ranim dvadesetim godinama 20. stoljeća o novinama koje će se bežično tiskati u svakom domu, telekomunikacijskim napravama koje stanu u džep, mogućnosti gledanja događaja kao što su inauguracije, utakmice svjetskog kupa, prirodne katastrofe „kao da smo fizički tamo, tijekom događaja“ ispunjena su i mi danas ove blagodati dugujemo Teslinim vrhunskim otkrićima.
U njegovoj bogatoj ostavštini čovječanstvu nalaze se još i neistraženi zapisi i nacrti, blagodat kojih će, poznajući Teslin moto „iskoristiti prirodnu energiju da bi služila čovjeku“, sigurno uživati budući naraštaji.
Prije 150 godina, dopraćen na ovaj svijet munjama i gromovima, u ličkom selu Smiljan, svijet je ugledao veliki čovjek, Nikola Tesla, genij i vizionar legendarnog pamćenja, koji je konstruirao svoje izume u glavi bez potrebe crtanja ili je pak znao zadiviti recitirajući napamet cijela književna djela, primjerice Goetheovog Fausta.
„Gospodar munja“, kako su ga zvali, zaneseno je i uvijek iznova zadivljen promatrao i osluškivao munje i gromove za olujna vremena, kao inspiraciju za nove izume i zamisli.
Nedovoljno shvaćen za života, Tesla, čovjek izvan svog vremena, čije su ideje često osporavali ili prisvajali njegovi suvremenici i za koje nije bio adekvatno nagrađen shvaćao je da njegovim djelima pripada budućnost, što je i izrekao riječima: „Sadašnjost je vaša, ja radim za budućnost i ona pripada meni.“
Iako njegovi izumi obilježavaju svijet kakav danas poznajemo, Tesla je umro gotovo zaboravljen i gladan u siječnju 1943. u New Yorku, ispraćen malom bijelom golubicom u kojoj je tražio utjehu u danima siromaštva i usamljenosti.
Ove godine, 150 godina kasnije, gotovo cijeli život obilježava jubilarnu godišnjicu rođenja jednog od nedvojbeno najvećih istraživača i izumitelja u svijetu.
UNESCO je 2006.  proglasio godinom Nikole Tesle, u mnogim gradovima svijeta održavaju se simpoziji, konferencije i drugi skupovi u čast Tesli, a u nekim američkim državama 10. srpnja je proglašen Danom Nikole Tesle.
I Republika Hrvatska, njegova domovina, kojom se ponosio, proglašenjem 2006. Godinom Nikole Tesle odaje počast Tesli, trajnom simbolu svjetla, njegovom predanom i nesebičnom radu za dobrobit čovjeka.
Obljetnica je ujedno i prigoda da Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu, koji je pred dovršetkom, trajno podsjeća na čovjeka koji je značajno obilježio 20. stoljeće, te da bude inspiracija i izazov mladim generacijama za učenjem i inventivnošću.
Današnje potrošačko društvo koje preferira materijalna dobra, a pogotovo mlade treba podsjetiti na Tesline misli: „Suvremen mladi čovjek koji želi svijetlu budućnost treba naporno raditi na realizaciji svojih ideala, bez obzira na materijalni cilj.“