Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na otvaranju izložbe "Pravo glasa - vjerovanje u pravo. 100 godina finske demokracije" - Zagreb, 5. srpnja 2006.

Seks+-+otvaranje+izlozbe+Pravo+glasa+-+vjerovanja+u+pravo,+100+godina+finske+demokracije7.jpg

Poštovane gospođe i gospodo, uvaženi veleposlaniče Republike Finske, gospodine Manninen, dragi kolega zastupniče, gospodine Vilen, poštovani uzvanici

„Prije stotinu godina Finci su stvarali svjetsku povijest“ – bile su to riječi mog dragog kolege Paave Lipponena na svečanoj sjednici u Helsinkiju 1. lipnja ove godine, u povodu 100-godišnjice Eduskunte, finskog parlamenta, kojoj sam i sâm imao čast prisustvovati.

Utoliko više mi je naročito drago što mi se pružila izuzetna i neponovljiva čast da mogu upravo ovdje, u Hrvatskom saboru kao najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, otvoriti izložbu „Pravo glasa – vjerovanje u pravo. 100 godina finske demokracije“, kojom se, uz jednu od najznačajnijih obljetnica finske povijesti, svečano obilježava i početak finskog predsjedanja Europskom unijom.

Građanima Republike Hrvatske ovime je odaslana snažna, višeslojna, prije svega iskrena prijateljska i pozitivna poruka. Činjenica da je upravo Republika Hrvatska, kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, izabrana da bude prvi domaćin ove izložbe, koja će potom biti prikazana i u drugim europskim zemljama, govori najviše za sebe. Koristim se stoga ovom prigodom da u ime Hrvatskog sabora i posebno u svoje osobno ime iskažem duboku zahvalnost Republici Finskoj, ovdje predstavljenoj u osobi Njegove Ekselencije veleposlanika Ilpa Manninena te predsjednika Odbora za europske poslove finskog Parlamenta Jarija Vilena, na ovoj simboličnoj poruci ohrabrenja hrvatskim građanima da ustraju na putu reformi i prilagodbi europskom zakonodavstvu koje im u konačnici donose sigurnost, stabilnost te napredak u sustavu vrijednosti europskog civilizacijskog kruga utemeljenog na parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, poštivanju ljudskih i manjinskih prava, konkurentnom tržišnom gospodarstvu te sposobnosti preuzimanja svih obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji.

Valja istaknuti da je Finska proširenje Europske unije stavila visoko na listu prioriteta tijekom svog predsjedanja, te je, između ostalog i ovim simboličnim činom otvaranja izložbe najprije u Hrvatskom saboru, izrazila snažnu podršku što skorijem ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Kao zemlja kandidat i kao mlada demokracija, Hrvatska je svjesna da je pred njom još mnogo posla ako želi ostvariti zacrtani cilj, a to je da bude moderna, uređena demokracija sposobna nositi se sa svim izazovima današnjeg doba. Hrvatska je svjesna i da može i mora još mnogo učiti od iskusnijih, razvijenijih demokracija.

Stoga, gospođe i gospodo, izuzetno cijenimo simbolične geste poput ove izložbe o stoljeću finske demokracije, koja je prva u Europi ženama dala pravo glasa i koja se pokazala jednom od najstabilnijih demokracija današnjice, smatrajući je dodatnim poticajom za ostvarenje cilja koji smo ovdje u Hrvatskom saboru konsenzualno prihvatili – a to je punopravno i ravnopravno članstvo u obitelji europskih demokratskih država i naroda.