Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na otvaranju stalnog postava Memorijalnog centra i Obrazovnog centra "Jasenovac" - Jasenovac, 27. studenog 2006.

vseks_FAH271106_jasenovac.jpg
Svečano otvaranje novog stalnog postava Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac (Foto: Hina/Dario Grzelj)

Poštovana gospodo predsjednici: Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, ravnateljice Spomen-područja Jasenovac, gospođe i gospodo.

U prošlosti, na žalost, ima i stranica, koje su ispisane rukopisom zla i koje nose biljeg nečovještva. Jednu od takvih stranica prošlosti, najtamnijih, najnehumanijih, predstavlja ustaški logor smrti u Jasenovcu. Nastao po uzoru na zloglasne nacističke koncentracijske logore poput Auschwitza, Mauthausena, logora Buchenwald, Treblinka…, njegovi osnivači, zločinci, imali su najgore moguće uzore.

Jasenovački koncentracijski logor stravično je svjedočanstvo ustaških zločina, preteška i neizbrisiva ljaga koja je okarakterizirala ustaški režim kao režim zla i neljudskosti. Ubijali su Židove sam zato što su bili Židovi; ubijali su Srbe samo zato što su bili Srbi; ubijali su Rome samo zato što su bili Romi; ubijali su i mnoge Hrvate samo zato što su bili antifašisti, što su se suprotstavili kvislinškom vazalstvu i ustaškom režimu. 

Svojim masovnim sudjelovanjem u antifašističkom pokretu i u oružanoj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu hrvatski je narod, zajedno s antifašistički orijentiranim pripadnicima ostalih nacionalnih zajednica u Hrvatskoj, jasno pokazao i dokazao svoju osudu ustaškog i okupatorskih zločina.

I današnja Republika Hrvatska, kao i svi vodeći sudionici njezina političkog života, svjesni su nužnosti bezuvjetnog poštovanja vrijednosti demokratskih načela. Samostalna Hrvatska, koja je nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli ideale, težnje i vrijednosti suvremene europske demokracije. Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo sve oblike ekstremizma, radikalizma, nacionalne i vjerske nesnošljivosti i ksenofobije, bez obzira na njihove izvore i nositelje.

Hrvatski je sabor, izražavajući stajališta hrvatskoga naroda i ostalih građana Republike Hrvatske, dosljedno i stalno zastupao, i zastupat će načela pluralističke demokracije, ravnopravnosti, poštovanja ljudskih i građanskih prava i sloboda. Republika Hrvatska s ponosom je i u Ustavu istakla svoje antifašističke korijene. Hrvatski je sabor i u Deklaraciji, donesenoj u povodu Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koji se odnedavno obilježava i kao Dan Europe, posebno naglasio da je antifašizam i uopće antitotalitarizam trajno opredjeljenje suverene, samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Sabirući, čuvajući i prezentirajući javnosti građu koja podsjeća na one strahote, koje su se zbivale u koncentracijskom logoru Jasenovac, ovaj Memorijalni centar ima veoma važnu zadaću. Ovaj centar predstavlja trajni spomen na patnje i žrtve nedužnih ljudi, koji su stradali bez ikakve svoje krivnje. I nas, a posebno buduće naraštaje, treba podsjećati na okrutne, barbarske zločine, počinjene u ime ideologije i politike, na zločine koji su bili izraz krajnjeg bezumlja i bezdušja. Ovaj Memorijalni centar ima i trajno će imati i svoju obrazovnu i svoju odgojnu svrhu. On jamči da istina, ma koliko strahotna bila, neće biti zanemarena ni zatrta, da neće biti negirana, da neće biti zaboravljena. Stoga je potrebno doći ovdje i učiti suosjećanje sa žrtvama. Potrebno je doći ovdje i osjetiti trajnu potrebu osude zla.

Nalazeći se ovdje u ime Hrvatskoga sabora - najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske, hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, kao i u svoje osobno ime, duboko i s najvećim pijetetom klanjam se žrtvama i poručujem našim suvremenicima: gradimo svakodnevno i dosljedno međusobno poštivanje i uvažavanje kao ljudi i građani, gradimo ljudsku i građansku svijest i odgovornost koja će se uvijek moći suprotstaviti svakom zlu i bezumlju. Činimo sve da se zla iz prošlosti nikada više ne ponove.