Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na 16. susretu predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata zemalja koje sudjeluju u procesu proširenja EU - Budimpešta, 4. veljače 2004.

Poštovani kolege, dame i gospodo!

Dopustite mi da na početku izrazim zahvalnost i čestitke našem domaćinu, predsjednici mađarskog parlamenta dr. Katalin Szili, na srdačnoj dobrodošlici i izvrsnoj organizaciji ovog važnog događaja.
Postoje dva glavna razloga zbog kojih mi je posebno drago danas biti ovdje.
Veliko mi je zadovoljstvo što vam se mogu obratiti na tako važnoj konferenciji, o tako važnom pitanju i u tako lijepom gradu, u svojstvu novog predsjednika Hrvatskoga sabora. Još mi je veća čast što sam vam u mogućnosti prenijeti stajališta svoje zemlje o jednoj od najvažnijih tema u Europi danas – budućnosti Europe.
Europska budućnost neraskidivo je povezana s budućnošću demokracije. Otuda i ključno važna uloga naših parlamenata. Proširenje Europe će imati puno značenje samo kao proširenje demokracije.
Vrlo sam pozorno slušao izlaganja predsjednika Europskog parlamenta g. Pata Coxa, g. Elmara Broka, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, i gospođe Doris Pack, voditeljice Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu.
Doista, sljedeće proširenje Europske unije, koje predstavlja njezino najveće proširenje uopće, s pravom se može nazvati povijesnim. Mi smo naraštaj privilegiranih, naraštaj koji je svjedočio rušenju zidova, i naraštaj koji živi s idejom o novoj Europi bez granica. Doista, ovo je jedinstvena povlastica i jedinstvena prigoda.
Međutim, povlastice obuhvaćaju i odgovornosti. Mi u Hrvatskoj u potpunosti prihvaćamo odgovornosti za nastavak realizacije europskog projekta kroz ispunjavanje kopenhaških i drugih relevantnih kriterija. U tom kontekstu, posebno bih želio naglasiti hrvatsku spremnost za punu suradnju s haaškim sudom, koja će, nadamo se, biti prepoznata i u budućem izvješću glavne tužiteljice.
Kao što vam je svima poznato, Hrvatska je trenutačno u vrlo posebnom i jedinstvenom položaju u odnosu na proces pristupanja – jedina smo zemlja procesa stabilizacije i pridruživanja koja je aplicirala za članstvo u EU. Brza i učinkovita primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i pozitivni gospodarski pokazatelji koji smještaju našu zemlju ispred postojećih zemalja kandidata, potaknuli su Hrvatsku na takav potez. Sada očekujemo dobivanje avisa – mišljenja – Europske komisije.
Nadamo se da ćemo već u lipnju dobiti status zemlje kandidata, i da će Komisija ubrzo nakon toga preporučiti Vijeću pokretanje pregovora o pristupanju s Hrvatskom. Naš je interni cilj energično nastaviti s reformama kako bismo bili spremni preuzeti obveze članstva u EU do 2007./08.
Uvjeravam vas da će Hrvatski sabor, koji ima iznimno važnu ulogu u harmoniziranju domaćeg zakonodavstva s europskim, učiniti sve što može kako bi pomogao Vladi da ostvari sve svoje ciljeve vezane uz europsku integraciju. To ne bi trebalo biti teško, budući da su sve parlamentarne političke stranke poduprle taj cilj.
Možemo slobodno reći da je ideja proširene Europe postala nacionalna ideja svih građana Hrvatske.
Ovdje bih posebno želio naglasiti da sljedeće proširenje desetorice 1. svibnja treba promatrati kao korak u procesu. Iskreno vjerujem da se cijeloj regiji jugoistočne Europe, koja leži u samom srcu našeg kontinenta, mora dati europska perspektiva. Teško je zamisliti zajedničku europsku kuću u kojoj su neke sobe zaključane ili zapuštene.

A sada nešto konkretnije o budućoj suradnji proširene Europske unije i zemalja PSP-a.
Koristim ovu prigodu zahvaliti gđi Pack na njezinim profesionalnim, osobnim naporima i konstruktivnom obolu u razvijanju parlamentarne suradnje između Europskog parlamenta i zemalja PSP-a kroz rad Izaslanstva za odnose sa zemljama jugoistočne Europe.
Uskoro se očekuje odluka Europskog parlamenta o budućnosti izaslanstva EP-a za jugoistočnu Europu. Hrvatska podupire uspostavljanje pojedinačnih izaslanstava EP-a za suradnju sa zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja, nakon sljedećih izbora za Europski parlament. Mi to pozdravljamo jer se time potvrđuje načelo individualnog pristupa i adekvatno odražava napredak u odnosima Hrvatske i EU. Nadamo se da će takva suradnja rezultirati još intenzivnijim dijalogom. Također se nadamo da će individualna izaslanstva EP-a za zemlje PSP-a biti uspostavljena na temelju iskustava iz zemalja kandidata.
Posebno mi je drago što je došlo do jačanja suradnje Europskog parlamenta i zemalja PSP-a u brojnim područjima. Ovo se odnosi na uključivanje zemalja PSP-a u specijalizirane seminare koji su dosad bili rezervirani samo za zemlje kandidate. Takva je inicijativa pravodobna i dobrodošla.
Također bih želio istaknuti posebno važnu ulogu Europskog parlamenta u jačanju odnosa Hrvatske i EU. Hrvatska je uvijek dobivala značajnu potporu Europskog parlamenta u ostvarivanju svojih ciljeva, i nadam se da će tako biti i ubuduće. Na dnevnom redu EP-a sljedećih mjeseci bit će nekoliko važnih pitanja – Preporuke Europskog parlamenta o zahtjevu Hrvatske za članstvo u EU, te mišljenje Europskog parlamenta o novom instrumentu predviđenom za zemlje PSP-a – europsko partnerstvo. Nadamo se da ćemo i ovaj put dobiti potporu Europskog parlamenta.
Europski parlament će uskoro započeti raspravu o sljedećoj financijskoj perspektivi, i nadam se da zemlje PSP-a mogu računati na njegovu potporu u donošenju odluka o adekvatnim financijskim sredstvima za njihovu integraciju u EU.
Vrlo nam je drago što i program irskog predsjedanja ističe da zemlje PSP-a ostaju prioritet u 2004. godini, sukladno solunskoj agendi, koja sadrži i daljnje produbljivanje parlamentarne suradnje.
Hrvatska u potpunosti podupire daljnje uspostavljanje svih oblika suradnje zemalja PSP-a i proširene Europske unije. Jednako smo otvoreni za jačanje parlamentarne suradnje s Europskim parlamentom i parlamentima budućih zemalja članica, parlamentima zemalja kandidata i, naravno, drugih zemalja PSP-a.
Imajući u vidu jedinstven položaj Hrvatske u integracijskom procesu, posebno smo zainteresirani za jačanje suradnje s parlamentima zemalja koje će uskoro pristupiti EU, i učenje na temelju njihovih iskustava. Zato posebno poželjnim ocjenjujemo uspostavljenje još tješnje suradnje odbora – posebno Odbora za europske integracije i Odbora za zakonodavstvo s odgovarajućim odborima novih država članica EU.
Posebno želim istaknuti spremnost Hrvatske da svim zemljama PSP-a ponudi svoja iskustva u pripremama za usklađivanje nacionalnih zakonodavstava s europskim, kao i za uspostavljanje navedene suradnje odbora. Voljni smo podijeliti svoja iskustva u provođenju svih reformi, a posebno ona koja mogu biti korisna u približavanju tih zemalja Europskoj uniji.

Hvala.