Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na božićnom prijmu Srpskog narodnog vijeća, Zagreb, 6. siječnja 2015.

FaH/lana slivar-dominić
Foto: Hina/Lana Slivar-Dominić

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani gospodine predsjedniče Predsjedništva BiH, poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, zamjenice gradonačelnika, poštovani predsjedniče Srpskog narodnog Vijeća, poštovani mitropolite, gospođe i gospodo, dragi prijatelji.

Vama, organizatorima, ovog predbožićnog skupa zahvaljujem na pozivu.
 
Na početku naglašavam zadovoljstvo da smo opet na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća i posebno mi je drago da je ovaj događaj već postao tradicija u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Poštovani sugrađani, Srpska nacionalna zajednica u Hrvatskoj živi stoljećima, naravno kao i pripadnici drugih nacionalnih manjina, koji ovdje imaju svoj dom.

Dragi sugrađani, zbog toga svi smo mi pozvani tražiti i dalje graditi svoju zajedničku budućnost u našoj zajedničkoj Hrvatskoj i u našem zajedničkom interesu.

Odnosi hrvatskog stanovništva sa srpskom manjinom uvijek su imali posebno specifično značenje zbog povijesti Srba u Hrvatskoj ili zajedničke povijesti ili zbog njihovog odnosa s matičnom državom Srbijom.

Ti su odnosi, nažalost, bili snažno uzdrmani velikosrpskom politikom početkom devedesetih godina. Ali danas valja izraziti zadovoljstvo i istaknuti da se posebni naši problemi kontinuirano i sustavno rješavaju. Naša nastojanja idu prema cilju izgradnje demokratskog društva  zajedničkih interesa i vrijednosti.

Naše želje i nastojanja ne bi bilo moguće ostvariti bez suradnje srpske nacionalne manjine i hrvatskog stanovništva kao i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj. To je zajednički proces za bolje sutra, taj proces trebamo svi njegovati i čuvati. 

Foto: Hina/Lana Slivar-Dominić
Foto: Hina/Lana Slivar-Dominić

Stoga želim izraziti svoje zadovoljstvo što je srpska zajednica pokazala spremnost za ponovnu integraciju u hrvatsko društvo te zajedno s ostalim nacionalnim manjinama podržala nekoliko hrvatskih vlada u izgradnji demokratske hrvatske države.

Dakako, voljeli bismo da se postiglo više, no limitirani smo između ostalog i dugotrajnom gospodarskom krizom u našoj zemlji. Zato je važno u demokratskoj atmosferi održavati kontinuiran unutardruštveni dijalog jer je to jedini put kojim možemo riješiti probleme i ukloniti eventualne nesporazume.

Mir, uzajamno poštovanje i solidarnost na koje nas zajednički poziva blagdan Božića neka bude naš zajednički program za bolju budućnost.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim sretan Božić i svako dobro u novoj godini. Mir Božji, Hristos se rodi!