Govor predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa na svečanom prijemu uoči Dana antifašističke borbe - Zagreb, 21. lipnja 2005.

Uvaženi g. Predsjedniče RH,

poštovana potpredsjednice Vlade i članovi Vlade RH,

uvažene  gđe. i gosp. zastupnici Hrvatskog sabora,

uvaženi predstavnici udruga iz Domovinskog rata,

uvaženi predstavnici crkvenih zajednica u RH,

cijenjeni predstavnici Diplomatskog zbora,

dragi uzvanici i gosti,


Pozdravljam vas ovdje u Hrvatskom saboru, u predvečerje velikog državnog blagdana u Republici Hrvatskoj, Dana Antifašističke borbe. Ovdje u Hrvatskom saboru koji je pravni slijednik ZAVNOH-a koji je bio Hrvatski sabor u ratnim godinama.

Ove 2005. godine, 22. lipnja se u Republici Hrvatskoj obilježava u jednom posebnom ambijentu, u specifičnim okolnostima u široj međunarodnoj zajednici, kada gotovo sve demokratske zemlje svijeta obilježavaju 60. obljetnicu, 60 godina od velike pobjede antifašističke koalicije nad fašizmom u II. Svjetskom ratu.

U tom smislu predsjedništvo Hrvatskog sabora je, na inicijativu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, osnovalo Odbor za obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, tog ključnog događaja od presudne važnosti za svjetsku povijest i za čovječanstvo uopće.
Odbor, u čijem su sastavu istaknuti pripadnici iz redova antifašističkog pokreta u Hrvatskoj,  predsjedništvo Hrvatskog sabora, zastupnici Hrvatskog sabora, istaknuti antifašisti iz reda javnih, kulturnih i znanstvenih krugova, je pokrenuo niz konkretnih aktivnosti kroz brojne inicijative. Spomenuo bih jednu takvu inicijativu kojom će se predložiti da se 25. rujna proglasi Spomendanom, kojim bi se obilježavalo sjedinjenje i povratak hrvatskih krajeva matici Hrvatskoj, u ratu prigrabljenih i predanih, Istre, Dalmacije, Rijeke, Zadra, brojnih otoka, Međimurja i Baranje. Odbor je pokrenuo i jednu vrlo značajnu inicijativu vezanu za preispitivanje zakonskih normi kojima se uređuje položaj sudionika antifašističke borbe u Hrvatskoj. Držim također važnim poticaj Odbora upućen ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i ministarstvu kulture, koji bi na krajnje sustavan način trebali razmotriti i analizirati stanje udžbenika povijesti i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj, a u cilju njihovog usklađivanja  s izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske.

Hrvatski je sabor, kao najviše predstavništvo hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana i kao vrhovno zakonodavno tijelo u Republici Hrvatskoj, prihvaćajući pokroviteljstvo nad manifestacijama u 2005-oj godini kojima se obilježava 60. obljetnica pobjede nad fašizmom, jasno i nedvosmisleno potvrdio utemeljenost, pripadnost i predanost Hrvatske vrijednostima antifašizma. Još u ratnim okolnostima drugog Svjetskog rata,  uspostavljanjem temelja državne suverenosti u odlukama ZAVNOH-a (1943), nasuprot proglašenju NDH (1941.),  hrvatski se narod našao i ostao na strani pobjedničke antifašističke koalicije.

Poštovane gospođe i gospodo, večeras smo se ovdje okupili kako bi se prisjetili i svečano obilježili 22. lipnja 1941. Toga je dana u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovan 1. partizanski odred narodno oslobodilačke vojske Hrvatske, i što želim posebno naglasiti, jedna od prvih oružanih protufašističkih formacija u porobljenoj Europi. 

22. lipnja 1941. će trajno ostati upamćen i zabilježen kao dan koji svjedoči i trajno simbolizira borbu hrvatskog čovjeka protiv fašizma i njegovu opredijeljenost vrijednostima antifašizma.

Čestitam vam Dan antifašističke borbe.