Završen prvi dan Jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku

Dubrovnik - U Dubrovniku je započelo jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, kojem je domaćin Hrvatski sabor. Zasjedanju prisustvuje više od 200 parlamentarnih zastupnika iz 49 zemalja članica OESS-a. Konferenciju su otvorili predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiou i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. 

Osvrnušvi se na slavnu dubrovačku povijest, Petros Efthymiou izdvojio je predanost suradnji kao osnovno načelo napretka, kako Hrvatske u posljednjih 20 godina, tako i zemalja u okruženju. U svome obraćanju podsjetio je na ulogu OESS-a u osnaživanju demokratskih procesa odavši priznanje Hrvatskoj na zaključenju pregovora za pristupanje EU, kao i svim zemljama regije na iznimnom napretku u unapređivanju ekonomskih i političkih odnosa. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je da je pristupanje Hrvatske EU povijesni trenutak za jugoistočnu Europu. "Hrvatska ima i svoj poseban interes za dugoročnom stabilizacijom i demokratizacijom regije jugoistočne Europe. Za osiguranje trajnog mira i razvoja ovog dijela Europe, za uspostavu dobrosusjedskih odnosa suradnje na osnovama ravnopravnosti, uzajamnosti i za trajno rješavanje otvorenih pitanja u regiji " istaknuo je Bebić dodavši da će ulazak Hrvatske u EU te procese sigurno ubrzati. Predsjednik Bebić naglasio je i pozitivnu ulogu OESS-a u izgradnji pravnog i političkog okvira za osiguravanje vladavine prava, slobode medija te zaštite ljudskih prava u zemljama JI Europe izrazivši nadu da će OESS nastaviti svoju pozitivnu ulogu i u drugim dijelovima svijeta. 

Pozdravljajući sudionike, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i dopredsjednik Skupštine Tonino Picula naglasio je da je cilj jesenskih zasjedanja okupiti parlamentarne zastupnike iz 56 zemalja članica zajedno sa sudionicima iz partnerskih mediteranskih zemalja te stručnjacima i dužnosnicima iz brojnih organizacija kako bi zajedno procjenili učinjeno te kojim putem nastaviti. "S globaliziranjem mogućnosti, globalizirale su se i prijetnje. Danas gotovo da nema lokalne krize koja nema potencijal regionalne, ni regionalne krize koja nema potencijal globalne", rekao je Picula. "Zbog toga Hrvatska, kao aktivna članica OESS-a, mora znati kako pridonijeti tome da se i solidarnost globalizira, osobito u neposrednom okruženju", ocijenio je voditelj hrvatskog Izaslanstva PS OESS-a. Zaključno, Tonino Picula zahvalio je svim dužnosnicima Misije i Ureda OESS-a na radu kojim su pridonijeli demokratizaciji i stabilizaciji hrvatskog društva i ocijenio da se Hrvatska danas navodi kao primjer zemlje koja je uspješno iskoristila nazočnost OESS-a na dobrobit vlastitih građana i institucija. 

Nazočnima su se obratili predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik RH Ivo Josipović. Oboje govornika naglasilo je pozitivnu ulogu OESS-a u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi. Premijerka Kosor podsjetila je da je Hrvatska od primitka u članstvo OESS-a prije gotovo 20 godina prošla dug put od zemlje izvrgnute agresiji u kojoj su bile mirovne misije UN-a i velika misija OESS-a, do države koja je "sidro stabilnosti i perspektive jugoistočne Europe". "Članstvom u najvažnijim svjetskim organizacijama, Europskoj uniji i NATO-u, Hrvatska je ne samo ispunila svoje nacionalne i strateške ciljeve, nego i pridonijela stabilizaciji i 'europeizaciji' jugoistoka Europe", rekla je hrvatska premijerka. 

Označivši OESS kao platformu za raspravu o sigurnosti, predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da danas Hrvatska i OESS ulaze u novu fazu suradnje. Potpisivanjem Ugovora o pristupanju u prosincu Hrvatska će realizirati cilj kojem je težila od svojeg osnutka te time zatvoriti najvažniju etapu u razvoju Hrvatske kao samostalne i suverene države, zaključio je. 

Prva sjednica zasjedanja s temom „Izazovi i problemi za jugoistočnu Europu: uloga OESS-a„ otvorena je u poslijepodnevnim satima. Kao glavne izazove i probleme za područje jugoistočne Europe sudionici su izdvojili probleme izbjeglica, prognanika, korupcije, nesređenog pravosuđa i trgovanja ljudima. Za Hrvatsku je zaključeno da je provedba zadaća OESS-a u najvećem dijelu izvršena te da je misija uspješno završena. U okviru druge sjednice s temom „Stanje: gospodarska suradnja među zemljama jugoistočne Europe“ govorili su profesor na Bečkom institutu za međunarodne gospodarske studije Vladimir Gligorov, izvršna potpredsjednica Grupe Agrokor Ljerka Puljić te koordinator OESS-a za gospodarstvo i zaštitu okoliša Goran Svilanović. Rasprava je bila orijentirana na problem energije u budućnosti te na probleme investitora u području regije prvenstveno zbog sporih birokratskih procesa koji odbijaju investitore. Izdvojen je i problem infrastrukture koja je zastarjela i neučinkovita. Zaključno je rečeno da nije jednostavno u vremenu krize pronaći i iskoristiti velike potencijale ove regije.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću