U Hrvatskom saboru otvorena izložba „Točke svjetla: biti žena u holokaustu“

Zagreb – Otvorenjem izložbe „Spots of Light: To Be a Woman in the Holocaust“ (Točke svjetla: biti žena u holokaustu), u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael i Veleposlanstva Države Izraela u Hrvatskoj započelo je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

–Šest milijuna Židova izgubilo je život u holokaustu, među njima su bile i mnogobrojne žene koje su suočene s patnjom, gubitkom najmilijih, strahom i brutalnošću sistema koji je bio lišen ljudskosti pokazale hrabrost, snagu, izdržljivost i dostojanstvo, rekla je voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir. 

Postavljanje ove izložbe, kaže, prilika je da se duboko zamislimo nad sudbinom žena ali i svakog ljudskog bića koje je prošlo kroz neopisivu patnju tijekom jednog od najtamnijih perioda ljudske povijesti. –Prilika je to da se sjetimo njihovih imena i životnih priča koje su često ostale neispričane, i da kroz slike, dokumente i osobne predmete, oživimo uspomenu na njih i svjedočimo o njihovom izuzetnom duhu koji se odupro zlu i nije mu dozvolio da pobijedi, kazala je Petir.

Zamjenica veleposlanika Države Izraela Hadas Dolev istaknula je kako ova izložba daje izraz jedinstvenom glasu židovskih žena tijekom holokausta, njihovim izborima i odgovorima suočenim sa zlom, brutalnošću i nemilosrdnim poteškoćama s kojima su bile prisiljene boriti se. –Izložba otkriva osobne priče iza povijesnih događaja, pruža lica i glasove unutar tame i tišine, rekla je Dolev.

–Ove žene su u najmračnijem razdoblju ljudske povijesti donosile svjetlost unatoč neizrecivoj patnji, kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman i dodao kako im s poniznošću trebamo odati počast.

Otvarajući izložbu potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner naglasio je kako nas ova izložba podsjeća na to kako šest milijuna nije samo brojka već su to ljudski životi sa svim svojim vrlinama, manama, strahovima, emocijama i nadama. –Ova izložba posebna je po tome što u središte stavlja žene koje u konzervativnom i patrijarhalnom društvu toga vremena nisu imale rukovodeću ulogu, ni u društvu, ni u obitelji, ali su ih ratna okolnost i njihova vlastita snaga pretvorile u stup oslonac obitelji i društva u cjelini, kazao je Reiner i  dodao kako nam ova izložba najbolje prikazuje koliko je života spasila ženska snaga, mudrost, jakost i pobožnost i na koje sve načine.