Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na Parlamentarnom summitu NATO-a u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država

Washington - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na Parlamentarnom summitu NATO-a koji se u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država održava u povodu 75. obljetnice osnutka Sjevernoatlantskog saveza. Uoči summita, 8. srpnja nazočio je i svečanom prijemu kojeg su organizirali predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Mike Johnson i voditelj američkog Izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Michael Turner.

U svom obraćanju na summitu predsjednik Jandroković podsjetio je na 75 godina od potpisivanja Washingtonskog ugovora kojim je osnovan NATO. Članak 5. tog ugovora govori kako je napad na jednog saveznika, napad na sve njih. Predanost upravo toj obvezi, kao i snažne transatlantske veze, omogućile su dugotrajnu sigurnost građana država saveznica, dodao je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora podsjetio je da je NATO uspješan jer ga ne definira ono čemu se protivi nego ono za što se zauzima, a to su demokracija, sloboda i vladavina prava. Predanost tim vrijednostima, koje danas mnogi žele poništiti, mora političare i dalje voditi pri donošenju odluka i osmišljavanju odgovarajućih politika, kazao je.
Osvrnuvši se na značajno izmijenjeni europski sigurnosni poredak, ustvrdio je kako diljem svijeta svjedočimo snaženju autoritarnih režima koji osporavaju međunarodni poredak temeljen na pravilima. K tome, u Ukrajini i dalje svakodnevno promatramo kako ne jenjava brutalnost ruskih napada i kako ih nitko nije pošteđen. U tako kritičnom globalnom trenutku NATO mora konkretno djelovati. Stoga se s ovotjednih summita u Washingtonu mora odaslati poruka čvrste, konkretne i trajne potpore Ukrajini.

U nastavku obraćanja predsjednik Jandroković podsjetio je na 15 godina hrvatskog članstva u Savezu koje obilježavamo ove godine, te na našu borbu za neovisnost, slobodu i samostalnost devedesetih godina prošlog stoljeća. Upravo stoga Ukrajini želimo da jednako tako pobijedi i osigura pravedni mir svome narodu. Hrvatska će nastaviti pomagati, posebno u onim područjima gdje posjeduje specifično iskustvo stečeno u Domovinskom ratu i poraću, poput razminiranja, rehabilitacije veterana i ratnih stradalnika, te procesuiranja ratnih zločina.

Predsjednik se osvrnuo i na stanje u hrvatskom neposrednom susjedstvu, na Zapadnom Balkanu. O njemu posebno treba voditi računa danas, kada proruske političke snage i proxy režimi evidentno žele regiju učiniti prostorom potencijalnih novih kriza i sukoba. Kibernetičke i hibridne prijetnje, kao i korištenje energetike kao oružja, realne su opasnosti protiv kojih treba odlučno djelovati i tako smanjivati prostor za ruske destabilizirajuće aktivnosti.

Završno je predsjednik Jandroković istaknuo važnost sposobnosti prilagodbe NATO-a jer je svijet sve opasniji i sve nepredvidiviji. Takve geopolitičke okolnosti od saveznika zahtijevaju hrabrost, usredotočenost i odlučnost, pogotovo kada je u pitanju ulaganje u odvraćanje i obranu, ali i stvaranje novih partnerstava u svijetu.  Hrvatska tomu daje punu potporu, svjesna da smo zajedno jači i otporniji, a samim time naši građani sigurniji. Stoga, kao odgovorni parlamentarci moramo biti snažni zagovornici upravo takvog pristupa, zaključio je predsjednik Jandroković.

Uz predsjednika Jandrokovića, na summitu je sudjelovao i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dario Hrebak.