Leko primio švicarskog veleposlanika Estermanna

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefana Estermanna. U razgovoru su potvrđeni odlični odnosi dviju zemalja, izražen interes za jačanje gospodarske suradnje te želja za stabilizacijom Jugoistočne i Istočne Europe. 

Estermann je kao prioritete svoga mandata istaknuo jačanje gospodarske razmjene te suradnju u pitanjima europske politike. Iako Švicarska nije članica EU-a, Estermann je naglasio kako je EU najvažniji švicarski partner u svim područjima te da joj je i Hrvatska postala značajan partner nakon pristupanja Uniji. Izrazio je nadu da će švicarski parlament 11. prosinca ove godine potvrditi odluku da se Hrvatskoj dodijeli 45 milijuna švicarskih franaka pomoći, kao doprinos te zemlje proširenju Unije. 

Leko je zahvalio na kontinuiranoj pomoći koju Švicarska pruža Hrvatskoj. Rekao je da je Hrvatskoj iznimno važno razvijati odlične i partnerske odnose sa Švicarskom jer ta zemlja uživa poseban međunarodni ugled, vodi konstruktivnu politiku prema Europskoj uniji, značajno pomaže Hrvatskoj, a u Švicarskoj živi i velika zajednica Hrvata. Leko je izrazio nadu da će se pitanje slobode kretanja hrvatskih državljana u Švicarskoj riješiti na obostrano zadovoljstvo. 

Leko i Estermann razgovarali su i o sigurnosnoj politici u Europi te izazovima s kojima se suočava švicarsko predsjedništvo OESS-a kao i o potrebi proširenja Europske unije na zemlje Jugoistočne Europe. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora