Josip Šarić i Ermina Lekaj Prljaskaj primili izaslanstvo parlamentarnog ad-hoc Odbora za teritorijalnu reformu Republike Albanije

Zagreb – Član Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Josip Šarić i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine, održali su u utorak sastanak s izaslanstvom parlamentarnog ad-hoc Odbora za teritorijalnu reformu Republike Albanije koje boravi u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj. Udruga gradova u RH, putem Mreže udruženja lokalnih vlasti JI Europe (NALAS), koordinira program dvodnevnog posjeta albanskog izaslanstva Hrvatskoj tijekom kojeg su planirani sastanci i u Ministarstvu financija, Ministarstvu uprave te s Hrvatskom zajednicom županija i Udrugom gradova.

Svrha posjeta albanskoga ad-hoc Odbora bila je upoznati se sa sustavom lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj i hrvatskim iskustvima i preporukama vezanim uz trenutni teritorijalno-administrativni ustroj.

Član Odbora Josip Šarić upoznao je albansko izaslanstvo s aktualnim teritorijalnim ustrojem RH koji postoji od 1993., a prema kojemu RH ima 21 županiju, 128 gradova i 428 općina. Posebno je istaknuo kako ovakav ustroj omogućuje ravnomjerni razvoj RH na cijelom njezinom području. -Rezultat ovoga ustroja danas je obnovljena, uređena i gospodarski solidno uređena Hrvatska, a ova je Vlada ponudila našim općinama i gradovima i mogućnost primjene modela funkcionalnog spajanja koji je u tijeku, rekao je Šarić.

Ermina Lekaj Prljaskaj također se osvrnula na decentralizaciju na državnoj i lokalnoj razini, te istaknula kako suradnja između jedne i druge razine uvijek mora postojati. Smatra pozitivnim model funkcionalnog spajanja koji bi omogućio da na lokalnoj razini djelovanje općina i mjesnih odbora bude puno bolji. Pozvala je albanske kolege da iskoriste hrvatska iskustva iz pretpristupnih pregovora s EU, posebno korištenje pretpristupnih fondova.

Članovi albanskog ad-hoc Odbora za teritorijalni ustroj pojasnili su kako je u tijeku preispitivanje reforme teritorijalnog ustroja Albanije koji je aktualan od teritorijalne reforme 2014. nakon koje je broj općina i gradova s više od 370 smanjen na 63, no ta reforma nije dala zadovoljavajuće rezultate. Cilj reforme treba biti poboljšanje usluga za stanovništvo, kazali su albanski parlamentarci, a smanjenje broja jedinica lokalne samouprave doveo je i do masovnih migracija stanovništva, posebno mladih, iz ruralnih krajeva u gradska središta, što je utjecalo i na demografsku sliku zemlje. Istaknuli su kako im je važno što su iz hrvatskog iskustva vidjeli koliko je bitno znati mišljenje stanovništva prije provođenja reformi i načine na koji funkcioniraju manje jedinice lokalne samouprave. Ovaj ad-hoc Odbor treba uskoro donijeti mišljenje kako negativne trendove reforme iz 2014. promijeniti.

Albanski zastupnici zanimali su se i za mogućnost da i u njihovome parlamentu dužnosti zastupnika i gradonačelnika budu spojive, što do sada nije bio slučaj, a interesirao ih je i način financiranja manjih općina iz Fonda za poravnanje koji, kako im je objasnio zastupnik Šarić, ima solidarni karakter i kojim se svakoj općini, bez obzira na veličinu i proračun, daje prilika da se natječe na tržištu, čime ujedno zadržava svoju ulogu u demografskoj obnovi.