Posjeti Hrvatskome saboru tijekom prve polovine 2014. godine

Prema podacima saborske Službe za građane, u prvih šest mjeseci 2014. godine Hrvatski sabor je posjetilo 9.286 građana u 259 organiziranih skupina. Time se Sabor ponovo  potvrdio kao otvoreni parlament, dostupan svojim građanima. Interes za prisustvovanje nekoj od plenarnih sjednica iskazalo je 4.060 posjetitelja.

Najbrojniji posjetitelji bili su učenici osnovnih škola (3.823), učenici srednjih škola (2.713) te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta (744). Uz učeničku i studentsku populaciju (7.280), Sabor je posjetilo još 2.006 osoba. Bili su to predstavnici građanskih udruga, građani pojedinci te članovi izaslanstava u radnim i službenim posjetima Republici Hrvatskoj, Hrvatskome saboru i njegovim dužnosnicima, saborskim radnim tijelima te klubovima zastupnika. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bila je 231 službena osoba.

U proteklih šest mjeseci Sabor je posjetilo i 628 stranih državljana koji su u Saboru bili kao članovi službenih izaslanstava, turisti ili studenti na studijskom boravku u Hrvatskoj.

U usporedbi s istim razdobljem 2013. godine, zabilježen je porast posjetitelja u svim kategorijama, a posebno se ističe povećan interes inozemnih srednjoškolaca i studenata za upoznavanje povijesti i rada Hrvatskoga sabora.

Osim kontinuiranog rada na organizaciji posjeta, Služba za građane pripremila je i nekoliko tematskih projekata kroz prvu polovinu 2014. godinu.

Drugu godinu zaredom Dan Hrvatskoga Sabora - 30. svibnja, obilježen je manifestacijom Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, koji je ove godine održan 1. lipnja 2014. Toga dana, oko 800 građana razgledalo je zgradu Hrvatskoga sabora i prigodnu izložbu posvećenu zapisnicima Sabora i načinu njihova čuvanja kroz povijest. S posjetiteljima Sabora susreo se  predsjednik Sabora Josip Leko, a tijekom cijeloga dana građani su mogli razgovarati i s nekim zastupnicima. 

Organizacijski najsloženiji projekti Službe za građane bili su iz područja obrazovanja i odgoja  mladih za aktivno i odgovorno građanstvo.
 
Tako je organizirana i druga simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenika srednjih škola u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Sjednica je okupila 150 učenika iz dvanaest srednjih škola iz cijele Hrvatske, a  održana je 12. svibnja 2014. godine u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora.

Iz  edukativnih  programa  za osnovnoškolce,  uz smotru učeničkih radova o temi: ''Da sam zastupnik/ca u Hrvatskome saboru…'' , Služba je pokrenula, za parlamente općenito, jedinstven i autentičan projekt -  online kviz o poznavanju Hrvatskoga sabora. Organizacijski to je i najzahtjevniji projekt  Službe za građane u proteklom razdoblju, a realiziran je uz informatičku podršku CARNet-a.  Kviz  je okupio 96 osnovnih škola iz cijele Hrvatske.  U tročlanim natjecateljskim timovima sudjelovali su učenici šestih, sedmih i osmih razreda, a ukupno je u natjecanje bilo uključeno  576 učenika . 

Služba za građane provodi i edukativni program za studente pod nazivom  "Volontiram u Hrvatskom saboru". U Program se mogu uključiti studenti 4. ili 5. godine dodiplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti i studenti 4. i 5. godine Pravnog fakulteta. Svake godine broj studenata u programu volontiranja ovisi o broju zastupnika koji izraze želju da kao mentori  rade s volonterima.

Rok za prijavu studenata za volontiranje u akademskoj godini 2014./2015. zaključen je 1. srpnja, a temeljem dosad iskazanog interesa zastupnika, program će u idućoj akademskoj  godini obuhvatiti 45 studenata.

Autor: Služba za građane