Međunarodna parlamentarna konferencija "Izgradnja demokratske sigurnosti na Mediteranu: zajednički izazovi i odgovornost"

Zagreb - U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, u Dubrovniku će se 6. studenoga 2018. održati međunarodna parlamentarna konferencija pod nazivom „Izgradnja demokratske sigurnosti na Mediteranu: zajednički izazovi i odgovornost“. 

Konferenciju organizira Hrvatski sabor zajedno s Odborom za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Cilj je konferencije okupiti parlamentarce država članica Vijeća Europe i parlamentarce zemalja MENA regije (Srednji istok i Sjeverna Afrika), kako bi raspravili različite političke izazove, kao i izazove stabilnosti na području Mediterana. Tema rasprave bit će i doprinos Vijeća Europe izgradnji demokratske sigurnosti, promicanju dobrog upravljanja i vladavine prava na navedenom području.

Predviđeno je da će konferenciju otvoriti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz potpredsjednicu Vlade RH i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić i voditeljicu Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanju Puticu, na konferenciji će uz brojne druge goste sudjelovati i predsjednica Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier, zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Gabriella Battaini-Dragoni te predsjednik Venecijanske komisije Gianni Buquicchio.