Šemso Tanković primio članove Odbora za međunarodne odnose i europske integracije Skupštine Crne Gore

Zagreb - Zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Šemso Tanković primio je članove Odbora za međunarodne odnose i europske integracije Skupštine Crne Gore.

Sugovornici su se složili da su odnosi dviju država dobri te da je posebno uspješna parlamentarna suradnja, kako na razini predsjednika parlamenata tako i putem različitih radnih tijela. Središnje teme razgovora bile su predstavljanje nacionalnih manjina u parlamentu te izborni zakon u dijelu koji se odnosi na izbore za zastupnike nacionalnih manjina. Goste iz Crne Gore zanimalo je koliko su manjine uključene u rad institucija RH te kakva je komunikacija između zastupnika nacionalnih manjina koji su izabrani u Sabor i samih pripadnika nacionalnih manjina.

Zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Šemso Tanković upoznao je goste s izbornim sustavom u Hrvatskoj, objasnivši strukturu i broj pojedinih nacionalnih manjina. Naglasio je da nije zadovoljan s participacijom pripadnika manjina u institucijama na lokalnoj razini, no dodao je kako se situacija kontinuirano poboljšava. U tom je kontekstu posebno izdvojio bogat rad kulturnih društava. Sugovornici su se osvrnuli i na aktualan proces izmjene Ustava RH. Šemso Tanković izrazio je nadu da će nekoliko nacionalnih manjina biti vraćeno u preambulu Ustava.

Govoreći o pripadnicima crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kojih ima oko pet tisuća, zastupnik Šemso Tanković rekao je da je ostvarena dobra suradnja te da Crnogorci tvore snažnu zajednicu s nizom istaknutih članova. Dodao je da se najintenzivnija suradnja manjina ipak ostvaruje kroz Savjet za nacionalne manjine i putem Ureda za nacionalne manjine Vlade RH.

Autor: Služba za odnose s javnošću