Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora na svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu

Knin – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Ovogodišnja svečanost započela je na središnjem kninskom trgu kod spomenika Hrvatske pobjede "Oluja 95" gdje je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković položio vijenac i zapalio svijeću u ime Hrvatskoga sabora. Uslijedila je zvonjava kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja". Ceremonija je nastavljena podizanjem zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi te su pročitana imena podizača zastava, povjesnica vojno-redarstvene operacija "Oluja" i imena poginulih i nestalih branitelja tijekom te operacije.

U središnjem svečanom programu nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković. Zahvalio je svima koji su uložili sebe u hrvatsku slobodu, hrvatski mir i hrvatsku neovisnost. -Prošlo je već 26 godina od ove briljantne vojno-redarstvene operacije, vjerojatno najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda, kazao je. Istaknuo je kako nema nikakve dileme niti sumnje da je vojno redarstvena operacija "Oluja" bila legalna i legitimna te pravedna operacija. -To je povijesna činjenica koju nikakav povijesni revizionizam, nikakva lažna interpretacija povijesnih činjenica neće uzdrmati, napomenuo je predsjednik Jandroković.

"Hrvatski narod", dodao je, "svjestan je da je Domovinski rat stijena na kojem počiva moderna hrvatska država. I na toj čvrstoj stijeni započeli smo izgradnju naše države, a nije bilo lako.".

Podsjetio je na prve slobodne demokratske izbore, Božićni ustav, referendum o državnoj samostalnosti i povijesne odluke Hrvatskoga sabora, pobjede u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, nakon čega je uslijedio proces obnove, međunarodne afirmacije te članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. -Na ostvarene strateške ciljeve moramo biti ponosni, a mlađe naraštaje uvijek podsjećati na to da smo narod koji je pobijedio i uspješno realizirao sve što si je zadao na početku stvaranja svoje neovisne i suverene države, kazao je predsjednik Sabora Jandroković. 

Istaknuo je kako Hrvatska neće dozvoliti nestanak konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, niti stajati skrštenih ruku u bilo kakvim pokušajima slabljenja njegove pozicije u BiH. Osvrnuo se i na Srbiju, gdje je prisutan konstantan pokušaj povijesnog revizionizma, onoga iz Drugog svjetskog rata te onoga iz moderne hrvatske povijesti i povijesti ovoga prostora. -Na to ćemo stalno ukazivati, dodao je. Iz Knina je poručio Srbiji: "Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u '90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati.". 

Zaključno, predsjednik Jandroković ukazao je na važnost jačanja našeg međunarodnog položaja i snaženja savezništva, kao i pobjedničkog hrvatskog duha i domoljublja. Pritom je posebno naglasio mlađe naraštaje koje je vrijedno uvažavati i slušati, te podučavati tradicionalnim vrijednostima na kojima počiva moderna hrvatska država, uz istodobno davanje slobode da kreativno grade i razmišljaju u budućnosti.